fallback

Офис пазарът в Манхатън жертва на сътресенията във финансовия сектор

Общият дял на незаети офис площи в Манхатън се е увеличил до 7,1% от 5,3% миналата година

10:50 | 03.07.08 г.

Офис пазарът в Манхатън, най-големият в САЩ, започва да се огъва под натиска на кризата във финансовия сектор, казват от консултантската компания Cushman & Wakefield (C&W), цитирани от Ройтерс.

През второто тримесечие на 2008 г. офертните нива на наемите в Манхатън са се покачили с 6,6% спрямо първото и с 21% в сравнение с година по-рано до 770 долара на кв. м на година. Тези данни обаче не отразяват някои непубликувани наемни нива, например сред наемателите, които, на свой ред, преотдават площи, които не желаят да ползват.

Разликата между офертните наеми и реалните наеми е достигнала 15%, в сравнение с 5-10% миналата година.

Наемодателите предлагат значително повече удобства и преференциални условия на наемателите. Те възстановяват по-голяма част от разходите, направени от наемателите, за подобрения в имота. Сега тази част достига до 40-45% за разлика от предишните 30-35%. При сключването на договора за наем собствениците предлагат гратисен период от шест или осем месеца, в сравнение с три или четири месеца миналата година.

Общият дял на незаети площи в Манхатън е нараснал до 7,1% от 5,3% миналата година, което е най-високата стойност от третото тримесечие на 2006 г. насам.

Делът на незаетите площи за преодаване под наем се е покачил до 1,5% от 1%, но това може и да не отразява изцяло реалната ситуация на пазара.

Публикуваните данни показват, че темповете на наемане на офис площи са по-бавни в сравнение с тези на освобождаване. Регистрирана е отрицателна нетна разлика в заетите площи от 446 хил. кв. м от началото на годината досега.

С площ от 36,6 млн. кв. м, офис пазарът в Манхатън е по-голям от общата площ на следващите четири най-големи пазара в САЩ.

Финансовият сектор обикновено представлява 35% от наемната активност, но този дял е намалял до 14% през второто тримесечие на 2008 г. През изминалите два месеца във финансовия сектор в Манхатън са били съкратени 5 хил. работни позиции, като се очакват още съкращения, казва икономистът Кен Маккарти.

Що се отнася до инвестиционните сделки, обявените и реализирани продажби възлизат на 13,8 млрд. долара от началото на годината, което е спад от близо 60% от 34 млрд. долара година по-рано.

Сделките са се засилили през второто тримесечие с покупката от страна на Boston Properties Inc на сградата на General Motors на Пето авеню, както и с други по-малки сделки.

На пазара се забелязва активност от страна на чуждестранни купувачи от Близкия изток, Китай, Русия, Ирландия, Великобритания, Швеция и Германия. От началото на годината досега те са осъществили повече от 40% от общия обем от сделките, в сравнение с 12-15%, смятат от C&W. Междувременно цените са се понижили с 15% спрямо първата половина на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:34 | 21.08.22 г.
fallback