fallback

Инвестират 5 млн. евро в екоселище от кедрови къщи до Дуранкулак

В района вече е изградена демонстрационна къща с площ от 300 кв. м

16:25 | 02.07.08 г.

Луксозно екоселище в близост до Дуранкулашкото езеро планира да изгради Кедрови Къщи България АД, като инвестицията в проекта ще стигне 5 млн. евро, съобщиха от компанията за Investor.bg.

За целта дружеството вече притежава терен от 10 дка, върху който се предвижда да бъдат построени само пет кедрови къщи.

В района вече е изградена демонстрационна къща с площ от 300 кв. м, която няма да се продава. Тя е построена за по-малко от три месеца, като са използвани предимно естествени материали, а ползването на бетон и желязо е минимално.

Основният строителен материал за къщите е червен кедър, който расте в района на тихоокеанското крайбрежие на САЩ и Канада и който според компанията помага за поддържането на оптимална влажност в помещенията и намалява консумацията на енергия. Нискоетажното строителство на този тип селища е приложимо също и в планински курорти и крайградски квартали.

Цената на квадратен метър излиза между 900 и 1200 евро.

Въпреки че още не е стартирало активно предлагане, към кедровите къщи вече има проявен интерес от страна на българи, казаха от компанията. Партньори в Кедрови Къщи България са Румен Беремски и Иво Тасков. Компанията е представител на щатската Lindal Cedar Homes, създадена през 1945 г. До момента в света има построени над 50 хил. къщи Lindal. Компанията има представителства и в Канада, Русия, Грузия, Англия, Ирландия, Шотландия, Франция, Япония, Корея, Литва и Гърция.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:18 | 10.09.22 г.
fallback