fallback

Строителството във Великобритания намалява най-рязко от 1995 г. насам

Строителната дейност е намаляла във всички райони на страната, което според RICS се дължи на застоя в строителството в жилищния сектор

12:55 | 02.07.08 г.

Нивото на строителство във Великобритания се понижава през второто тримесечие на годината с най-бърз темп от първото тримесечие на 1995 г. насам, сочат данни на Кралския институт на лицензираните оценители на недвижими имоти (RICS). 

Според института това се дължи на застоя на строителството в частния жилищен сектор.

Пазарът на жилищни площи е бил най-сериозно засегнат, като частното строителство на жилища е намаляло с най-бърз темп от старта на проучването. Най-големи спадове в частното строителство на жилища са били реализирани в Уелс, Северна Ирландия и Шотландия.

Частното строителство на пазара за бизнес имоти е намаляло с най-бърз темп от началото на 1995 г. насам, а частното строителство на индустриални площи се е понижило най-бързо от средата на 2002 г. досега.

Според проучването дори публичното нежилищно строителство е намаляло с най-бърз темп от края на 2005 г.

Лицензираните оценители, взели участие в проучването, казват, че очакванията за печалба в строителната индустрия са се понижили до най-ниското си ниво в историята на проучването.

Отделно проучване на агенцията за недвижими имоти Knight Frank пък установява спад от 1,7% през юни на цените на имотите в Лондон, при понижение от 1,5% през май, съобщи AboutProperty.co.uk.

Така цените се понижават два поредни месеца и вече са с 3,1% по-ниски, отколкото са били преди три месеца, регистрирайки най-големия тримесечен спад в индекса на компанията от 2002 г. насам. Причини за пониженията са по-строгите условия за финансиране и намалената наличност на ипотечно кредитиране.

Забавянето на пазара постепенно започва да подрива увеличението на цените, постигнато през миналата година, като нивото сега е едва 7,5% по-високо от това преди една година – най-ниският годишен ръст от ноември 2005 г. досега.

От Knight Frank установяват още, че достигнатите цени са с 4% по-ниски от офертните цени в сравнение с разликата от 6% през май, а броят на дните, в които даден имоти е на пазара, преди да бъде продаден, е продължил да намалява до 43 дни от 81 дни през февруари.

Все пак богатите остават незасегнати от пониженията. Най-качествените имоти – тези оценени на 10 млн. паунда и нагоре – остават относително имунизирани към забавянето, като цените им намаляват падат едва с 0,9% през миналия месец, но все пак остават с 22,7% по-високи от миналогодишните. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:36 | 02.09.22 г.
fallback