fallback

Пазарът на имоти в Ирландия засегнат от забавянето на икономиката

Търсенето във всички сектори, дори и на топ търговските улици, е изключително слабо

09:15 | 02.07.08 г.

Всички сегменти на пазара за недвижими имоти в Ирландия са засегнати от икономическото забавяне на ирландския пазар, но все пак има области, които се представят добре, сочи доклад за първото шестмесечие на CB Richard Ellis.

Според доклада инвестиционният пазар в Ирландия е най-силно засегнат, като възвръщаемостта от офиси и търговски центрове е достигнала 4,75%, докато при складовите и индустриалните имоти възвръщаемостта се е покачила до 5,75% - значителна промяна в сравнение с началото на миналата година, когато доходността от повечето инвестиционни сделки е била под 4%.

„Търсенето на имоти във всички сектори, дори и на топ търговските улици, е изключително слабо, като възвръщаемостта от инвестициите в търговските улици сега достига приблизително 3,75% и има вероятност да отслабне още през следващите месеци, ако условията за финансирането и набавяне на ликвидност не се подобрят“, пише в доклада, цитиран от Property Week.

От друга страна, въпреки липсата на ликвидност на инвестиционния пазар в момента, лошите ипотечни кредити и принудителните продажби, които са били характерни за предишни периоди на забавяне на пазара, “най-вероятно няма да се проявят в този цикъл”.

Търговията на дребно също е била повлияна, като от ирландския статистически институт потвърждават, че обемът на продажбите на дребно в Ирландия е намалял с 3,2% от началото на годината до април поради продължаващия спад в потребителското доверие. Въпреки това, някои търговски вериги като Spar, Boots и Starbucks продължават да отбелязват висока активност в продажбите. Според доклада се очаква Ирландия да остане водеща в страните от Европа от гледна от точка на степента на потребление и развитие.

Що се отнася до цената на земята, през първата половина на годината е имало значително понижение в цялата страна и купувачите, които не са разчитали изцяло на банково кредитиране, са търсели добри възможности за покупка.

„Дори и ликвидността да се подобри през есента, кредиторите преимуществено ще се фокусират върху активи, генериращи доход и най-вероятно няма да обмислят финансиране за терени за строителство или проекти, които нямат потенциал да реализират доход в краткосрочен план“, се казва в доклада.

Пазарът на офис площи е бил секторът, който се представя най-добре на ирландския пазар през първата половина на годината и вероятно около 1,95 млн. кв. м от офис пазара ще бъдат усвоени до края на годината. От CBRE забелязват признаци на застой в наемната активност на офиси, в резултат на което много потенциални строителни проекти също са били отложени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:23 | 09.09.22 г.
fallback