fallback

Банките по-рестриктивни в кредитирането на покупки в презастроените курорти

Очаква се тази година ипотечното кредитиране да забави ръста си до 45% в сравнение с близо 70%, отчитани за предишни периоди

15:38 | 30.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Българските банки са станали по-предпазливи и са започнали да налагат повече ограничения при покупки на имоти в някои от известните курорти като Банско, Пампорово и Слънчев бряг. Това казаха днес пред журналисти представители на новосъздадената Асоциация на кредитните консултанти в България (АККБ), в която към момента членуват шест компании.

Голяма част от покупките в тези курорти се правят от чуждестранни клиенти. Те купуват главно с инвестиционна цел, като интересът им е насочен предимно към въпросните курорти, каза Таня Якимова, управител на Bulgarian Home Lones, кредитен консултант, специализиран в консултирането на чужденци, желаещи да получат кредит от български банки за закупуването на имот у нас.

Поради бързите темпове на застрояване на тези най-популярни у нас курорти обаче банките вече са по-резервирани към отпускане на кредити.

По думите на Якимова банките имат много високи изисквания към чуждестранните кандидати за кредитиране, сред които е условието за представяне на обща кредитна справка за последните шест години.

В момента АККБ има шест членове, които представляват 80% от пазара на кредитно консултиране за физически лица. Тихомир Тошев, изпълнителен директор на КредитЦентър и председател на управителния съвет на АККБ, коментира, че асоциацията е отворена към прием на нови членове. Основните критерии за членство са минимум една година опит на пазара, подписани договори за сътрудничество с поне осем банки и кредитното консултиране да е основна дейност на дружеството.

Консултантските услуги, предоставяни от членовете на АККБ, са безплатни за физически лица, български граждани, като за чуждестранни кандидати за кредитиране у нас те са платени. Бизнес моделът на тези компании предвижда получаване на комисиона от банката за всеки отпуснат кредит на клиент, осигурен от кредитния консултант. Тошев коментира, че засега се предвижда тези услуги да останат безплатни за физически лица.

Въпреки това на пазара има консултанти, които изискват заплащане и от страна на физическите лица, казаха от АККБ. Докато за ипотечните кредити няма законова пречка да се предоставят посреднически услуги срещу заплащане, за потребителските кредити това е незаконно, обясни Тошев.

Изискванията на АККБ са членовете да предоставят услугите си безплатно. Обикновено платени са консултантските услуги за бизнеса, коментираха от асоциацията. Причината е, че банките все още са резервирани да си сътрудничат с консултантите в областта на корпоративното кредитиране.

Въпреки това кредитните брокери отчитат съществен ръст на дела на фирмените кредити в портфолиото си. Понастоящем за КредитЦентър този дял е 9% от кредитите, а за BestCredit и CreditLand, също членове на организацията, съответно 50% и 10%.

Значително увеличение на броя на компаниите на българския пазар на кредитно консултиране се отчита напоследък, казаха от АККБ. Само в София в момента има над 20 такива компании.

По прогнози на Деян Василев, изпълнителен директор на CreditLand, пазарният дял на членовете на АККБ може да достигне 20% до края на 2009 г. и 50% до три-четири години напред (спрямо 6% в момента, 40% за Централна Европа и 90% за САЩ).

На въпрос на журналисти Тошев отговори, че през второто тримесечие се забелязва, че клиентите отново са започнали да теглят по-големи по размер кредити, отново за 80-90% от стойността на имота. Въпреки това броят им не е толкова голям колкото миналата година.

Забелязва се успокояване на кредитния ръст, отбелязаха експертите на АККБ. Основните причини за това са инфлацията, както при потребителските цени, така и поскъпването на имотите, които карат купувачите да не се чувстват толкова сигурни.

Тошев смята, че тази тенденция ще продължи и през следващото тримесечие.

Някои банки ще коригират цените във възходяща посока, при които предоставят кредитиране, което на свой ред също ще намали броя на сделките.

По думите на Борис Димитров, управител на CreditNavigator, през последните три месеца се наблюдава ръст на потребителското кредитиране за сметка на ипотечното. Поскъпването на имотите е довело до отдръпване на спекулативните купувачи след забавянето на пазара, в резултат на което е намалял и обемът на отпуснатите кредити. Според Тошев някои банки се очаква да повишат лихвените нива с между 0,3 и 0,6 процентни пункта.

За цялата 2008 г. се очаква ръстът на ипотечното кредитиране у нас да се забави до 45% спрямо повишения от около 70 на сто за предишни годишни периоди.

Според АККБ България изостава по отношение съотношението на отпуснатите ипотечни кредити към БВП, което за 2007 г. е 10,42%, спрямо около 12% за Полша и Словакия и над 80% за Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:27 | 23.08.22 г.
fallback