fallback

Фьост Алпине се споразумява с румънски собственици на земя за завода си

Компанията все още проучва в коя от четирите страни - България, Румъния, Украйна или Турция, да построи новия си металургичен завод

11:16 | 30.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Австрийската компания "Фьост Алпине" ще сключи предварителни договори със собствениците на земи в Румъния с цел евентуално изграждане на металургичен комбинат на юг от град Констанца, съобщи вестник Adevarul.

Според изданието представители на компанията са обявили, че започват преговори със собствениците на парцели в областта Аджиджа, за да осигурят площ за евентуалното изграждане на металургичен комбинат на стойност 7 млрд. евро.

Според предвиденото споразумение собствениците ще запазят фиксирана цена за терените си за определен период от време, а в замяна ще получават парична компенсация. Дори ако "Фьост Алпине" не избере Румъния, собствениците ще запазят сумите, които са получили за поддържане на фиксираната цена. По този начин се избягва рискът от спекулации със земите във връзка с чуждестранната инвестиция.

Румъния е единствената страна, в която австрийската компания ще сключва споразумения с частните собственици на земя, пише изданието, като добавя, че в България, Украйна и Турция преговорите се водят директно с държавата.

Цената на земеделската земя в Аджиджа към момента е около 20-30 евро/кв. м, като се очаква да расте. Общата стойност на терена, върху който се предвижда да се реализира проектът, може да достигне стотици милиони евро.

В средата на юни от австрийската компания съобщиха, че България продължава да е между четирите проучвани страни (в т.ч. Румъния, Турция и Украйна) за възможните терени за строителство на новия металургичен завод. Изявлението беше във връзка с появила се информация, че „Фьост Алпине” е изключила България от списъка на проучваните за възможност за инвестиции страни заради намаляване на размера на квотите на вредни емисии за страната ни от ЕК. Тогава от компанията подчертаха, че със сигурност не са взели решение за изключване на България от списъка с възможните терени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:51 | 30.08.22 г.
fallback