fallback

Бумът на пазара на имоти в Индия е към своя край

Директори на компании за ипотечно кредитиране смятат, че цените на жилищата в Индия може да паднат с 15-20% през следващите месеци

13:25 | 26.06.08 г.

Петгодишният бум на недвижими имоти в Индия отива към своя край заради увеличаване на жилищното предлагане, ръста в разходите за ползване на заем и краха на фондовия пазар, които подриват покупателната способност, смятат директори от две компании за ипотечно кретидиране, цитирани от Bloomberg.

Цените в Индия може да паднат с до 15% през следващите месеци, казва Кеки Мистри, вицепредседател на компанията Housing Development Finance Corp., предлагаща ипотечни кредити. Според Гаган Банга, главен изпълнителен директор на Indiabulls Financial Services Ltd, цените може да се понижат с 20%.

Централната банка на Индия сигнализира, че ще продължава да увеличава разходите за ползване на заем, след като тази седмица повиши лихвите до най-високото ниво от повече от шест години насам с цел да успокои търсенето на заеми. Пазарът на имоти в страната може да избегне колапса, наблюдаван в Испания, Великобритания и САЩ заради по-ниското ниво на задлъжнялост и недостиг на жилища, оценен от правителството на 24,7 млн. единици, казват директорите.

„Заради състоянието на капиталовия пазар много инвеститори, които по принцип биха купили второ или трето жилище, се въздържат от това“, казва Мистри. „Истинските купувачи на жилища, които търсят имот, в който да живеят, ще продължат да купуват.“

Цените на жилищата в някои квартали на Мумбай и Ню Делхи са се увеличи повече от двойно за изминалите две години, изчисляват от агенцията за имоти Knight Frank LLC. Мумбай, центърът на търговията в Индия, пък е третата дестинация с най-високи наеми на апартаменти в Азия и шестата в световен мащаб, според проучване на международната организация ECA International, проведено през април.

Все пак водещите строителни предприемачи в страната, повечето от които са набрали капитал чрез продажба на акции през последните две години, не са изложени на риск от неизпълнение на някакво задължение, защото не са ползвали заеми от банки, за да купуват недвижими имоти, казва Банга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:38 | 03.09.22 г.
fallback