fallback

Офис наемите в Москва не спират да растат

Средният наем на топ офис площите се е покачил на $2 580 на кв. м за година през първото тримесечие спрямо $1 340 на кв. м за първото тримесечие на 2007 г.

09:25 | 26.06.08 г.

Докато офис наемите в много градове са в застой или в низходящо движение, бързият им ръст в Москва не показва признаци на забавяне, пише The Wall Street Journal. Търсенето на модерни офис площи е по-голямо от предлагането, икономиката се задъхва, а средният наем на топ площите се е покачил на 2 580 долара на кв. м годишно през първото тримесечие в сравнение с 1 340 долара за първото тримесечие на 2007 г., сочи световно проучване на консултантската група CB Richard Ellis Inc.

Дългосрочният тренд е дори още по-поразителен. Средният наем на топ офис площи в Москва, след приспадане на местни данъци, такси и колебанията във валутния курс, се е повишил четирикратно от 680 долара на кв. м през 2001 г. Сега е точно под наема за същия вид площи в Уест Енд в Лондон, смятат от CBRE. Цените на най-предпочитаните локации вероятно ще се повишат още, като поне в една сграда от централния бизнес район офертните наеми ще гравитират около 3300 долара на кв. м, според Адам Шериф-Скот, старши директор и шеф на отдела за офис услугите в Русия за CBRE.

Какво получават наемателите за тези пари? Освен високи тавани и много стъкло, основно - близост до Кремъл. „Наемите в Москва са абсурдни“, казва Ричард Маккена, главен административен директор на White & Case, базирана в Ню Йорк правна фирма, подписала през 2006 г. договор за наем за по-голям офис в Москва в сграда с изглед към Кремъл, която в момента е в ремонт.

Има и добри новини за наемателите в Москва. Очаква се около 2 млн. кв. м нови офис площи да бъдат завършени до 2010 г., което ще увеличи наличността с около 25%, според Шериф-Скот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:30 | 09.09.22 г.
fallback