fallback

Международната строителна компания Gazeley с интерес към българския пазар

В момента компанията е в процес на експанзия в ЦИЕ, като ще открие свой регионален офис в Полша

15:13 | 25.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Строителната компания Gazeley, която се концентрира върху пазара на логистични площи, има интерес към проекти на българския пазар, казаха от компанията за Investor.bg.

Gazeley, която има офиси в Западна Европа, Китай, Индия и Мексико, в момента подготвя експанзията си в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), каза Кайл Морен, който отговаря за разширяването на компанията в региона. Като първа стъпка тя ще отвори офис в Полша, откъдето ще управлява дейността си в ЦИЕ.

По думите на Морен компанията все още не е започнала да проучва българския пазар, но гледа на него като на част от целия регион и не са изключени евентуални проекти и у нас, в случай че се „появи подходяща възможност”.

„Ние сме склонни да отидем навсякъде, където нашите клиенти искат. Все още никой от тях не се е насочил към България, но не изключвам това да стане в обозримото бъдеще”, коментира той.

Най-малките проекти, които компанията е осъществила досега, са с обща площ от 10 хил. кв. м. Средната площ на нейните проекти е между 25 и 30 хил. кв. м, но тя е реализирала и такива с площ от 120 хил. кв. м.

Наред с Полша тази година компанията ще започне и дейност в Близкия Изток, където (подобно и на Полша) може да реализира и някои спекулативни проекти.

Морен отказа да спомене финансови параметри на типичния проект на компанията, но това зависи и от конкретния проект, локацията, какъв приход би могъл да генерира, цената на земята и др.

На въпроса дали тя има предопределен бюджет за инвестиции в ЦИЕ той каза, че стратегията относно региона в момента се оформя и все още е рано за конкретни примери.

На много пазари Gazeley работи и с местни партньори, които познават пазара и спецификите на проектите. В този смисъл не е изключено, компанията да приеме такъв модел и в ЦИЕ, въпреки че това не е задължително условие, каза той.

Според него доходността при излизане от инвестиция в сегмента на логистичните имоти в ЦИЕ е около 7,5% за най-качествените проекти, ако като база за сравнение се вземе доходността в Западна Европа, която е около 6,75%.

Досега Gazeley има логистични проекти в Китай, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Испания, Белгия и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:13 | 08.09.22 г.
fallback