fallback

В Будапеща тече най-големият ремонт в Централна Европа

В района Йожефварош в унгарската столица проект за 400 млн. евро обновява градската среда и жилищния фонд

15:09 | 25.06.08 г.

Будапеща е по средата на най-мащабния проект за обновяване на градска среда и жилищен фонд в Централна Европа. Обект на реновиране е седми район, известен още като Йожефварош, чийто облик е почти непроменен от век и е запазил характерната бохемска атмосфера.

Той се намира в центъра на града и е пълен със сгради с малки апартаменти, много от които нямат вътрешни тоалетни и са доста занемарени по времето на комунизма. Сега обаче плановете са да бъдат превърнати в привлекателни жилища.

Централна част от проекта за обновяване на района е най-широката пешеходна улица, която стига до парк Орци, един от най-големите в унгарската столица, с над 100 дървесни вида.

„Преди този район имаше славата на бедняшки квартал. Сега фокусът е върху пешеходната улица, на която ще се придаде парижка атмосфера с барчета, кафенета, магазини, офиси, хотели, зони за развлечения, ресторанти и спортен център върху площ с фитнес, плувен басейн и салон за красота. Автомобилният трафик ще минава под земята, където ще има 5 хил. паркоместа“, обяснява Адам Годуин от Dream Homes WorldWide, цитиран от PropertyWire.

Проектът е на стойност 405 млн. евро и се планира да завърши до 2010 г.

От общо 2500 апартамента в зоната на проекта 1100 са отвъд възможностите за обновяване и вече са съборени или предстои да бъдат, а останалите 1400 ще се реновират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:38 | 09.09.22 г.
fallback