fallback

Спират строителството в „Младост“ до приемането на новия устройствен план

Забраната е във връзка с протести на граждани от квартала заради опасенията от неговото презастрояване според новия устройствен план

13:27 | 25.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

От днес се спира строителството в целия квартал „Младост“ в София, обяви пред журналисти кметът на столицата Бойко Борисов. Заповедта за спиране на строителството е за срок от една година, но при очакваното по-ранно приемане на устройствения план на квартала тя ще бъде прекратена предсрочно.

Заповедта важи за незапочнатото строителство, включително и за обекти, за които вече са издадени строителни разрешения. Подобна заповед за спиране на строителство в цял квартал на София има за първи път, но тя не е прецедент за страната, тъй като преди това забрана за строителство е имало във варненски квартал.

Забраната е във връзка с протестите на гражданите от квартала заради опасенията от неговото презастрояване според новия устройствен план.

Главният архитект на София Петър Диков каза, че в подготвения устройствен план, който беше поставен на обсъждане, има множество корекции, затова след около две седмици той отново ще бъде предоставен за обществено обсъждане и най-рано през октомври ще бъде приет от Столичния общински съвет. Евентуално тогава ще се отмени забраната.

Диков посочи, че зелените площи в квартала няма да бъдат намалени, но няма и да се изпълнят претенциите на някои граждани да няма никакво строителство.

Той съобщи още, че са готови устройствените планове на кварталите „Дианабад“ и „Изток“. Възложено е и изработването на устройствен план на кв. „Дружба“, в момента има и процес на възлагане на устройствен план за кв. „Обеля“ и някои централни части на София.

Намеренията на общината са до две години да има нови устройствени планове на почти всички столични квартали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:02 | 13.09.22 г.
fallback