fallback

Еднополовите бракове носят оживление на пазара на имоти в Калифорния

Брокери на имоти в щата очакват легализирането на еднополовите бракове да предизвика повишена активност на пазара

12:30 | 25.06.08 г.

Съдебно решение, което легализира еднополовите бракове в Калифорния, може и да не потуши жилищната криза в щата, но вероятно ще генерира повече продажби на недвижими имоти, пише InmanNews.

Wellsford Realty, компания за недвижими имоти в Сан Диего, Калифорния, обяви промоция, която предлага частично възстановяване на брокерски комисиони с цел да се подпомогнат еднополовите двойки, които наскоро са сключили брак, като по този начин се компенсират разходите, свързани със сватбата.

Във връзка с промоцията компанията си партнира с друга фирма, която предлага услуги за организация на сватби. За да могат да се възползват от възстановяването на комисионите, еднополовите двойки трябва да закупят еднофамилно жилище, като използват услугите на брокер от Wellsford Realty и тогава двойката може да получи до 33% от комисиона на техния брокер обратно.

Около 100 хил. еднополови двойки живеят в Калифорния според GayRealEstate.com, сайт, който предлага директория от професионални брокери на недвижими имоти, които обслужват купувачи и продавачи с по-нетрадиционни вкусове за партньор.

Онлайн съобщение на сайта цитира дискриминационни практики спрямо гей двойки от страна на участниците на пазара за недвижими имоти и по отношение на ипотечното кредитиране. На някои им е било отказано заедно да наемат жилище. На други им се забранява да вписват имената си едновременно в застрахователната полица на името на собственика на жилището. Основателят на сайта не е бил открит за коментар.

През 2004 г. Масачузетс става първият щат, който легализира еднополовите бракове, се посочва в съобщението. Приемането на закона за граждански брак между лица от един и същи пол в Масачузетс наистина е предизвикало повишен интерес и запитвания от страна на потенциални купувачи, които живеят извън щата, споделя Майкъл Паларес, брокер на недвижими имоти.

„Не мога да кажа, че повишението беше драстично“, добавя Паларес, тъй като пазарът като цяло е бил доста активен и е било трудно да се прецени дали е имало приток на еднополови двойки в щата, които искат да се възползват от новия закон.

Еднополовите бракове, а от своя страна и разводите между тези двойки, вероятно ще доведат до повече продажби на жилища в Калифорния, казва Патрик Лоуъл, брокер на недвижими имоти в Сан Франциско.

Според Лоуъл законът за еднополовите бракове, приет на 16 юни 2008 г., е толкова нов в Калифорния, че той самият все още не е започнал да таргетира еднополовите двойки, наскоро сключили брак, добавяйки, че това е много обещаваща целева група за специалистите в областта на недвижимите имоти.

Някои от еднополовите бракове може да породят ръст в покупките на жилища, в случай че хората решат да продадат индивидуалните си жилища и да се преместят да живеят заедно. „Мисля, че това ще предизвика активност на пазара. Досега хората се колебаеха да споделят собствеността си“. Според него това ще е фактор, който ще действа в посока увеличаване на транзакциите.

От друга страна, като резултат от разводите между еднополови двойки ще е налице жилище, което трябва да бъде продадено.

Лоуел е получил и маркетингови материали от компания, която предлага застраховка на владение на дадена собственост (компании, които предварително проучват дали имотът не е обвързан с някакви задължения или купувачът има лоша кредитна история), която гарантира, че процедурата по застраховането при еднополовите двойки е същата като при останалите.

Според него са се появили много сайтове, свързани с еднополовите бракове, което ще предостави на специалистите в областта на недвижимите имоти нови възможности за маркетинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:52 | 11.09.22 г.
fallback