fallback

Българският пазар на имоти все още полупрозрачен

Най-прозрачен е пазарът в Канада, следван от Австралия и САЩ

10:08 | 25.06.08 г.

Развиващите се пазари на имоти значително подобряват нивата си на прозрачност през 2008 г., сочат данни от индекса Global Real Estate Transparency на Jones Lang LaSalle. Най-големи подобрения за последните две години се отчитат в Дубай, Румъния, Украйна и Русия.

България обаче, която за първи път е включена в индекса, попада сред полупрозрачните пазари.

Индексът подрежда страните в пет категории за прозрачност, които са „силно прозрачен пазар“ (първа категория), „прозрачен“ (втора), „полупрозрачен“ (трета), „слабо прозрачен“ (четвърта) и „непрозрачен“ (пета).

Индексът сравнява нивото на прозрачност на пазарите на имоти в 82 държави, територии и административни райони и според него близо половината от проучените през 2006 г. пазари демонстрират значително подобрение две години по-късно.

Нивата на прозрачност на пазарите се подобряват в глобален мащаб в резултат на усилията на правителствата да облекчат регулаторните и юридическите спънки пред трансграничните инвестиции.

Единствено Венецуела отчита по-нисък резултат на прозрачност тази година спрямо 2006 г. основно заради промени в държавната регулация и нови данъчни политики спрямо чуждестранните инвеститори.

Най-прозрачен е пазарът в Канада, следван от Австралия и САЩ. На четвърто място е Нова Зеландия, а на пето - Великобритания. Топ 10 се допълва от Холандия, Франция, Швеция, Белгия и Ирландия.

„Стабилното подобряване на прозрачността, особено през последните четири години, е тясно свързано с процесите на глобализация. Движението на капитал и корпорации из целия свят създава още по-голяма нужда от информация за пазарите, както и стимул за правителствата да изгладят бюрократичните пречки“, коментира Жак Гордън от LaSalle Investment Management.

„Много трансгранични инвеститори се фокусират върху по-зрели, отворени и прозрачни пазари на имоти като тези във Великобритания, Канада, Холандия и Хонконг. По-опортюнистично настроените инвеститори обаче се интересуват от развиващите се, по-малко зрели, по-затворени и полупрозрачни пазари, но изискват по-висока възвръщаемост, за да компенсират по-високите рискове, свързани с по-ниската прозрачност. Само най-опортюнистичните инвеститори се насочват към полупрозрачни пазари, каквито има в Източна Европа, Латинска Америка и Югоизточна Азия. Проблемни остават напълно непрозрачните пазари, като тези в Алжир, Беларус и Камбоджа“, добавя той.

От тази година към индекса са добавени общо 26 държави. В категорията на „полупрозрачните“ заедно с България в индекса влизат Бахрейн, Естония, Латвия, Хърватска, Абу Даби и Литва. Оман, Катар, Мароко, Кувейт, Пакистан и Казахстан също са сред новите държави в проучването, като те са определени като „слабо прозрачни“. За първи път в индекса попадат и Беларус, Судан, Алжир, Камбоджа и Сирия, които влизат като „непрозрачни“.

При оценяването се вземат предвид ключови признаци на прозрачност на пазара на имоти, сред тях фундаменти на пазара, юридическа и регулаторна среда, как протича самият процес на сделката и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:13 | 08.09.22 г.
fallback