fallback

Изграждането на търговски центрове на Острова се забавя

На пазара ще продължават да се появяват нови проекти, но броят им се очаква съществено да намалее през 2008 и 2009 г.

15:34 | 23.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Въпреки трудните пазарни условия развитието на нови търговски центрове във Великобритания е отбелязало едва незначителен спад през последните шест месеца, сочи доклад на консултантската компания CBRE.

В момента 5,91 млн. кв. м са на етап изграждане в сравнение с 5,95 млн. кв. м през третото тримесечие на миналата година.

Въпреки това тази промяна не включва т. нар „distressed assets“ (проекти в затруднено финансово състояние) – такива, които са спрени или забавени, или тези, за които се преценява, че вече не са финансово изгодни.

Значителен брой други проекти в момента са замразени, включително и такива на големи компании.

На пазара ще продължават да се появяват нови проекти, но броят им се очаква съществено да намалее през 2008 и 2009 г.

Наред с това през следващите две години ще намалеят и възможностите за търговските вериги да намират търговски площи на ключови локации.

За разлика от рецесията в началото на 90-те обемът на новото предлагане е сравнително малък. С по-малко от 1% ново предлагане на година и прогнозен годишен прираст на населението от 0,7% през следващото десетилетие обемът площи на глава от населението се очаква да остане непроменен или малко да намалее.

По-малко от 20% от заплануваните проекти за търговски центрове са на етап изграждане, а 40% са на етап идеен проект.

Продължава и концентрацията на центровете в дадени ключови локации, в резултат на което половината от населението на Великобритания пазарува едва в 70 големи локации в сравнение с 200 преди 30 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:13 | 23.06.08 г.
fallback