fallback

Защо Румъния загуби инвестицията на Mercedes заради Унгария

Компанията ще разположи фабриката си в Унгария заради по-добрата транспортна и логистична инфраструктура там

10:30 | 23.06.08 г.

Румъния не успя да привлече инвестиции от автомобилната група Daimler, която притежава марката Mercedes-Benz, за изграждането на фабрика на стойност 800 млн. евро. Първоначално германската компания прояви интерес към окръг Тимиш, разположен в западната част на Румъния, но в резултат на няколкомесечни проучвания взе решение да разположи новата си производствена база в Унгария, на 80 км от Будапеща.

Основният фактор, който е повлиял на производителя на Mercedes в избора му на Унгария, е липсата на добра инфраструктура за бърз превоз в Румъния.

„Беше много важен проект за нас и го изпуснахме за малко. Условията, предложени от Румъния, бяха по-добри, проектът беше по-добре подкрепен, но решението се основаваше на факта, че Унгария вече разполага с магистрала в областта, която от Mercedes бяха набелязали, в съчетание с логистика, необходима за бърза връзка със западните пазари. Всичко, което ние можехме да направим, е да обещаем, че до 2010 г. районът на Орадя ще бъде свързан с границата посредством магистрала. Въпреки това унгарците вече имат магистрала, а не макет на магистрала“, обясняват за Ziarul Financiar представители на румънските власти, запознати с преговорите.

„Предвид нашите критерии за избор бъдещата фабрика в Кечкемет със сигурност предлага най-добрите възможности. Местоположението е подходящо в количествено и качествено отношение спрямо критерия за производствена единица на Mercedes-Benz“, казва служител от компанията.

Германците са направили точни калкулации по отношение на разходите, породени от продължителността на транспортирането. Според запознати, от Mercedes желаят да правят модели клас A и B, с екодвигатели, за които маржовете на печалба са относително ниски и всеки допълнителен разходен елемент е от значение.

„Бързината на доставка е много важна, както за компонентите, така и за готовия продукт. Никой няма да рискува да разположи производствена единица на място, до което няма лесен достъп.“

От друга страна, официалният източник на изданието казва, че от Ford са поели риска да стъпят в Румъния, защото спешно се нуждаят от фабрика в Европейския съюз.

Заводът на Mercedes-Benz би създал 2 500 работни места в Румъния и би генерирал оборот от над 1 млрд. евро годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:01 | 14.09.22 г.
fallback