fallback

Британският жилищен пазар продължава да отслабва през юни

Средната офертна цена за жилище на Острова отчита месечен спад от над 1% до 239 564 паунда

10:02 | 23.06.08 г.

Цените на жилищата във Великобритания продължават да отслабват през юни, сочи индекс на сайта за имоти Rightmove.

Данните обхващат близо 155 хил. офертни цени през месеца и според тях средната стойност намалява с 1,2% спрямо предходния месец. За сравнение през май имаше повишение на цената от 1,2%.

На годишна база през юни се регистрира ръст от едва 0,1%.

Индексът е в синхрон с данните на Nationwide и Halifax, чиито проучвания също отчетоха рязка корекция на цените през последните месеци.

Според Rightmove средната офертна цена за жилище на Острова вече е 239 564 паунда.

Към момента има над 1 млн. имота за продажба, като на всеки купувач се падат по 15 оферти, сочи проучването.

През юни брокерите на имоти имат по 75 оферти в каталозите си, което е ръст спрямо 73 през май. Това е два пъти повече от стойността през юни миналата година, като сред причините е неуспехът на кандидат купувачите да осигурят финансиране за покупка на имот.

„Въпреки най-ниските нива на активност на жилищния пазар от 30 години насам, на пазара излизаха нови продавачи и искаха рекордни цени. Това е лудост и противоречи на икономическата логика. Добре, че новите продавачи вече подхождат по-реалистично към цените от самото начало, за да привлекат купувачи“, коментира ситуацията Майлс Шипсайд, търговски директор на Rightmove, цитиран от aboutproperty.co.uk.

Ценовите понижения са най-драматични в Ийст Мидландс, където средната офертна цена намалява с 3,5% на годишна база през юни. В Уест Мидландс и северозападната част на страната офертите се понижават с 3 на сто.

Изцяло в контраст на тази тенденция, средните офертни цени в Лондон нарастват с 2,9% за година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:09 | 19.08.22 г.
fallback