fallback

ФБР разследва големи компании във връзка с ипотечни измами в САЩ

Обект на проверка са 19 компании, сред които ипотечни кредитори, инвестиционни банки, хедж фондове

10:30 | 20.06.08 г.

Властите в САЩ разследват някои „относително големи корпорации“ като част от мащабно разследване на измами с ипотеки, е съобщил директорът на ФБР Робърт Мюлер, цитиран от Wall Street Journal.

Обект на проверка са станали 19 компании, включително ипотечни кредитори, инвестиционни банки, хедж фондове, компании за кредитен рейтинг и счетоводни фирми, са заявили представители на Федералното бюро на пресконференция вчера. Измамите с ипотеки са „сфера, която ще преследваме агресивно“, е казал заместник-главният прокурор на САЩ Марк Филип.

Той е отказал да уточни дали обект на разследването са рейтингови фирми, или други, но е отбелязал: „няма конкретна група, към която да сме насочени“. Филип не е коментирал и нивото на съдействие, което разследващите срещат.

В демонстрация на напредъка по разследването представители на Министерството на правосъдието на Щатите и на ФБР са обявили, че срещу около 400 души е повдигнато обвинение заради ролята им в схеми за отпускане на жилищни кредити, като само в сряда са били арестувани 60 души. Сред обвинените са строителни предприемачи, брокери, агенти и оценители, както и кредитори, адвокати и фалшиви купувачи (чието име и кредитна история са ползвани за покупката на имот, за да се прикрие реалният клиент), са съобщили от ФБР.

Мащабното разследване, свързано с ипотечни измами, започна от 1 март и до средата на юни доведе до 144 дела в цялата страна. От ФБР изчисляват, че загубите от измамите вече достигат 1 млрд. долара.

Освен това вчера в Ню Йорк бяха предявени отделни обвинения срещу двама бивши мениджъри на Bear Stearns & Co., като се твърди, че са подвели инвеститорите относно хедж фондовете на Bear, които в крайна сметка доведоха до загуби в размер на над 1 млрд. долара. По повод този случай Филип коментира, че разследването продължава.

Ипотечните измами в Щатите набират скорост. Броят им нарасна рязко от 436 случая за фискалната 2003 година до над 1200 за фискалната 2007. По думите на Мюлер е даден ход на 1400 разследвания, които включват от счетоводни измами до търговия с вътрешна информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:13 | 08.09.22 г.
fallback