fallback

Асоциация ще помага за реновиране на сградите, разчита на обществения морал

Архитекти и инженери са единодушни, че панелните блокове имат спешна нужда от саниране, как да стане това обаче на практика отново не е съвсем ясно

13:35 | 19.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Асоциация за реновиране на етажна собственост, която е първа по рода си у нас, беше официално учредена днес. Сред учредителите са български енергийни компании, както и неправителствени организации.

Основната цел на организацията е подпомагането на процеса на обновяване на многоетажни жилищни сгради, преструктуриране на жилищни комплекси и „създаване на нов обществен морал за съжителство и съвместно управление на собствеността, с което да се създаде устойчива градска среда“, обясниха на пресконференция учредителите.

От асоциацията са единодушни, че панелните блокове, строени в средата на миналия век, в които живеят повечето хора в градовете, не отговарят нито на технически, нито на естетически критерии.

Обичайно практикуваният начин за обновление на жилищните сгради в момента е частичното саниране. „Сградите се санират на парче, което е незаконно, а се поощрява от банките“, заяви Желязко Иванов от Камара на архитектите в България, член на Управителния съвет на асоциацията. Иванов поясни, че фасадата е елемент на екстериора и всяка нейна промяна е нарушение на закона, дори остъкляването.

Често срещано явление е в една жилищна сграда апартаментите да са санирани не само по различни технологии, но и в различен цвят, което не е естетически издържано. Проблемът е, че дори един от собствениците на апартамент в блока да не е съгласен, цялостно саниране не може да се направи. А там, където вече има частично саниране за отделни апартаменти, цялостно такова на сградата отново е невъзможно. Затова от асоциацията не представиха конкретни очаквания за евентуален брой сгради, които биха се обърнали именно към тях за реновиране.

Пред членовете на асоциацията за реновиране на етажна собственост стои проблемът как да убедят всички от конкретна жилищна сграда да санират заедно. Те смятат да сторят това, започвайки „с ограмотяването и информираността на населението и разчитайки на морала и самосъзнанието на обществото, на нуждата от естетически издържана среда на живот“.

От началото на 2005 г. у нас стартира Националната програма за обновление на жилищни сгради, в която се предвижда държавна субсидия до 20% за обновление на общите части на сградите. Предвидените за отпускане средства обаче не могат да бъдат усвоени на практика. Според инж. Дичко Прокопиев от Камарата на строителите в България (избран за председател на УС на асоциацията) причина за това са нерегламентираността на процеса, натрупани грешки от миналото и недоверие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:52 | 11.09.22 г.
fallback