fallback

Кредитната криза няма да подмине и Олимпийското селище в Лондон

Липсата на ликвидност в банковата система може да има сериозни последствия за изграждането на жилищните площи за спортистите

11:41 | 18.06.08 г.

Съветниците на лондонския кмет относно проекта за изграждане на Олимпийско селище в британската столица предизвикаха сериозни съмнения относно финансирането на селището, като заявиха, че кредитната криза е объркала голяма част от финансовите сметки за предстоящите игри, пише Financial Times.

В доклад, който се очаква да бъде публикуван днес, се посочва, „че няма съмнение, че икономическият климат „ще окаже значителен натиск върху някои аспекти на проекта“.

Докладът е изготвен от Дейвид Рос, представител на новия кмет Борис Джонсън в борда на организационния комитет на игрите.

Джонсън, който трябва да даде своя коментар по доклада днес, се счита за привърженик на проекта, чийто текущ бюджет е 9,3 млрд. паунда. Новият кмет обаче вече сигнализира, че няма да следва изцяло олимпийската стратегия на предшественика си Кен Ливингстън.

Докладът на Рос се базира на дискусии с организаторите на игрите и анализ на документи и договори и повдига притеснения за бъдещето на Олимпийското селище, което е на стойност 1 млрд. паунда. Селището е основна част от проекта - там се изграждат жилищните площи за спортистите.

Според доклада липсата на ликвидност в банковата система има сериозни последствия за предлаганата сделка между Olympic Delivery Authority (ODA), които отговарят за предаването на инфраструктурата за игрите, и Lend Lease, която изгражда олимпийското селище.

Макар и строителството на селището вече да е започнало, Lend Lease „в момента изпитва трудности както в осигуряването на частното финансиране, необходимо за финализиране на транзакцията, така и при определянето на това какви допълнителни средства ще бъдат необходими“ се твърди в доклада.

„Всяка сделка, която включва мащабно изграждане на жилища, предвид жилищния и дълговия пазар, трябва да е под напрежение“, коментира Рос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:59 | 08.09.22 г.
fallback