fallback

Икономическите аргументи за устойчиво развитие по-силни от всякога

Винаги трябва да има икономическа обосновка за устойчивото развитие, смятат експерти

16:10 | 17.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Не инвеститорите и брокерите, а наемателите са движещата сила към устойчиво развитие на пазара на имоти. Това е мнението на Бернд Кноблох, изпълнителен директор на германската банка EuroHypo, цитиран от PropertyEU. Той смята, че инвеститорите трябва се съобразяват с изискванията на наемателите.

По негово мнение климатът за устойчиво развитие и инвестиции се е променил значително през последните 12 месеца, а покачващите се цени на енергията означават, че това развитие е все повече икономически обосновано.

Винаги трябва да има икономическа обосновка за устойчивото развитие, казва Кноблох.

„Фокусът към екологична отговорност е по-голям в сектора на бизнес имотите отколкото в този на жилищните имоти. Това е предимството на бизнес сектора – той е с по-дългосрочна перспектива, която по-лесно се постига там отколкото в жилищния сектор.”

Според него има нужда от развитие на методите на стандартизация и сертифициране, тъй като в момента всяко правителство има собствена система за сертификация и законодателство, които не са съвместими.

Той смята, че и системата за оценка на сградите ще бъде много по-съществена през следващите 10 години.

„Това, което със сигурност ни е нужно, е приемлива система за това как се оценяват енергийно ефективните сгради”, казва той.

По мнението на Джералд Хайнс, създател и изпълнителен директор на американската строително-инвестиционна компания Hines, комплексите от смесен тип пестят най-много енергия.

„Наред с това сградата трябва да има добър естетически вид, да има подходящия вид ресторанти и хотели и да бъде място, където хората искат да бъдат и да останат”, казва Хайнс. Той добавя, че е от съществено значение да се увеличи осведомеността на обществото по този въпрос, като се демонстрират добри и успешни примери, които хората ще започнат да копират.

Според Лиз Пийс, изпълнителен директор на Британската федерация за имоти, един от проблемите в сектора е, че няма ясна представа в каква посока се върви. „Нуждаем се от ясни правила от страна на държавата и система за измерване, по-добра информация за разходите... и данъчни стимули”, казва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:04 | 23.08.22 г.
fallback