fallback

До какво доведе кредитната криза на офис пазара в Европа?

Слабата активност на пазара до голяма степен се дължи на разминаванията в очакванията на продавачи и купувачи и на недостатъчната ликвидност на дълговите пазари

09:23 | 17.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Ефектът от кредитната криза продължи да оказва значително отражение върху пазарите на бизнес имоти в Европа през първото тримесечие на годината, се казва в последното проучване на консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL).

Активността по сделките остана слаба на повечето пазари, като общият обем на сделките на континента е бил едва 37 млрд. евро – най-ниското ниво от 2004 г. насам и с 30% по-малко от сумата, регистрирана през последното тримесечие на 2007 г.

Слабата активност на пазара до голяма степен се дължи на разминаванията в очакванията на продавачи и купувачи и на недостатъчната ликвидност на дълговите пазари, сочи проучването.

Корекцията в цените е продължила и през първото тримесечие на годината. На офис сектора среднопретеглената доходност се е повишила с 25 базисни пункта и общо с 60 пункта от второто тримесечие на 2007 г. и е достигнала 4,9%.

От 25-те пазара, включени в изследването, доходността се е повишила на 19, а в останалите е била непроменена.

Най-голяма промяна е била отчетена на пазара в Дъблин, където доходността се е повишила с 65 пункта до 4,6%.

Най-висока стойност тя има в Москва – 8%, следвана от Брюксел, Будапеща, Единбург, Лион, Прага и Варшава с 5,75%. Най-ниска е във Франкфурт, лондонския Уест Енд, Мюнхен, Париж и Стокхолм – 4,5%.

По отношение на цените най-голяма промяна се отчита във Великобритания, където доходността се е увеличила с между 100 и 125 базисни пункта.

Ниската ликвидност на дълговите пазари, растящите маржове и увеличената цена на кредитния ресурс продължават да ограничават активността и спектъра на инвеститорите на пазара.

Редица инвеститори, разполагащи с достатъчно кеш, са заели изчаквателна позиция, предпазливи и несклонни да инвестират на пазари с доходност от под 5%.

Успоредно със спада на цените на имотите инвеститорите обръщат все повече внимание на изгледите за развитието на икономиката и наемните пазари, които в краткосрочен план се очаква да доведат до нови увеличения на доходността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:29 | 19.08.22 г.
fallback