fallback

Цените на жилищата в Германия с първи ръст от четири месеца

Ръстът през май се дължи на увеличение от 1,1% в цените на апартаментите и 0,8% покачване в стойността на новото строителство

16:56 | 16.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на жилищата в Германия отчетоха месечен ръст от 0,6% през май, което е първото увеличение в сравнение с предишния месец от януари насам, сочи индексът, публикуван от финансовата група Hypoport.

Ръстът през май се дължи на увеличение от 1,1% в цените на апартаментите и на 0,8% покачване в стойността на новото строителство. Жилищата старо строителство са поевтинели с 0,2% за периода.

На годишна база цените са се понижили с 3,3% в сравнение със спад от 4,3% през април. Единствено цените на жилища ново строителство са се покачили малко в сравнение с май 2007 г.

По информация на Hypoport с изчерпването на жилищните площи в Германия, се засилва ръстът на цените в застроените райони.

„Анализът за няколко години показва, че цените на новопостроените жилища отбелязват последователен, макар и умерен, ръст“, коментират от компанията. „Цените на апартаментите спадат от края на 2007 г. и едва се докосват до базовата си цена.“

Ситуацията при съществуващите жилища е подобна. Цените се движат надолу от началото на 2007 г., но вече показват признаци на стабилизация.

Данните на Hypoport са базирани на продажбата на жилища, които, по информация на компанията, представляват около 10% от пазара в Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:21 | 28.08.22 г.
fallback