fallback

Европа изпревари Северна Америка по инвестиции в бизнес имоти

По-доброто представяне на Стария континент обаче е пирова победа, тъй като самият обем на сделките в Европа е спаднал с 40% за тримесечието на годишна база

12:21 | 16.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Европа изпревари Северна Америка през първото тримесечие на годината като най-атрактивен пазар за инвестиция в бизнес имоти, сочи проучване на консултантската компания DTZ.

Обемът на най-значимите сделки на пазара на бизнес имоти на Стария континент за периода е бил 38 млрд. евро. Този в Северна и Южна Америка е бил общо 50 млрд. долара (32 млрд. евро), което е спад от 67% на годишна база, сочи проучването. Това е първото тримесечие за последните пет, през което общата сума за двата континента не е надминала 130 млрд. долара.

По време на конференцията за имоти BIIS, която наскоро бе проведена във Франкфурт, участниците са обсъждали кредитната криза и понижаващите се жилищни цени в САЩ и вероятността кризата да се разпространи и към пазара на бизнес имоти в САЩ, пише PropertyEU. Те са се обединили около мнението, че пазарите на имоти в Европа и в САЩ се намират в период на застой, тъй като глобалната криза продължава да кара все повече инвеститори да са изключително предпазливи.

По-доброто представяне на Европа в сравнение със Северна Америка е нещо като пирова победа, тъй като самият обем на сделките на Стария континент е спаднал с 40% през периода, пише изданието.

В Европа се наблюдават и големи различия на отделните пазари. Въпреки голямото забавяне на пазара във Великобритания, тя все още регистрира най-големият обем от сделки – около 14,2 млрд. долара за периода. Въпреки това тази сума все пак представлява спад от 61% в сравнение с миналата година.

Обемът в Германия, Швеция и Белгия се е понижил с между 40 и 79% в зависимост от вида имоти. Най-голям спад е регистрирал пазарът на офис площи в Германия, на който обемът от сделки се е понижил със 78%.

Някои страни обаче са отбелязали неочаквано добри резултати. Въпреки икономическото забавяне пазарите в Испания, Турция, Румъния и България са отбелязали ръст в броя сделките на годишна база.

По мнението на специалисти офис пазарът в САЩ едва ли ще възвърне възходящия си тренд преди 2010 г. Проектите, които се осъществяват на този пазар, се очаква да намалеят значително тази и другата година, което ще ограничи предлагането и ще се отрази благоприятно на пазара до две години.

Подобно на британската икономика, тази в САЩ разчита до голяма степен на потреблението и един от най-важните въпроси, на който специалистите се опитват да отговорят в момента, е дали тя може да се възстанови без помощта на мащабните потребителски разходи, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:30 | 12.09.22 г.
fallback