fallback

Бермудски фонд ще инвестира 5 млрд. долара в имоти в Европа и Азия

Компанията вече e купила жилищен проект в полския град Вроцлав, както и строителен терен в Атина

11:33 | 16.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Базираната на остров Бермуда инвестиционна и консултантска компания MGPA е привлякла 5,2 млрд. долара за два свои фонда, които ще инвестират в имоти в Европа и Азия, съобщава Dow Jones.

Компанията е набрала 1,3 млрд. долара за фонда си MGPA Europe Fund III, 161 млн. долара от които вече е инвестирала в Полша и Гърция.

По информация на Ройтерс тя е купила жилищен проект в полския град Вроцлав, както и строителен терен в Атина.

По думите на изпълнителния директор на MGPA за Европа Алекс Джефри компанията ще се фокусира върху изгодни сделки с активи в затруднено положение в Западна Европа, а в Централна и Източна Европа ще се възползва от продължаващия ръст на пазара.

За своя азиатски фонд MGPA Asia Fund III компанията е привлякла 3,9 млрд. долара, от които 2,2 млрд. долара ще бъдат инвестирани в офиси, жилища, търговски и логистични обекти и хотели в Сингапур, Япония, Китай и Тайланд. Наред с това се проучват възможности и за инвестиции в Южна Корея, Малайзия, Тайван и Австралия.

Капиталът е привлечен сред 65 инвеститора, между които пенсионни фондове и застрахователни компании, от САЩ, Австралия, Европа и Близкия изток.

Това е третата фаза фондове на компанията. Първият й фонд Global Fund I е основан през 1999 г. с цел инвестиции в имоти в Азия и Европа. Той има обща стойност на активите от 2,6 млрд. долара. През 2005 г. са създадени MGP Asia Fund II и MGP Europe Fund II.

MGPA е една от редицата инвестиционни компании, които наскоро обявиха планове за мащабни инвестиции, за да се възползват от понижаващите се цени на имотите в различни точки на света. Сред тях са Blackstone, която през април създаде най-големия фонд за имоти, като привлече 10,9 млрд. долара.

По-рано този месец Carlyle създаде фонд за инвестиции в Европа с капитал от 9 млрд. евро, а месец по-рано Apollo Real Estate Advisors набра 1,38 млрд. долара за фонд за инвестиции във Великобритания и Германия.

В края на миналата седмица пък Citi Property Investors обяви, че планира да инвестира 2 млрд. долара в дългове на някои пазари за имоти в затруднено положение.

По думите на Роджър Орф, изпълнителен директор на Citi Property Investors, след „спукването на балона на имоти“ компанията има възможност да купува такива дългове с много голямо намаление в сравнение с първоначалната им стойност.

CB Richard Ellis Investors, GE Real Estate, Morgan Stanley и Goldman Sachs също са сред компаниите, които имат намерение да инвестират в необслужвани дългове на пазара на имоти.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:22 | 04.09.22 г.
fallback