fallback

Банките са отнели 73 хил. жилища в САЩ през май

Това е увеличение от 158% в сравнение със същия месец миналата година

16:47 | 13.06.08 г.

Жилищната криза в САЩ се влошава през май, когато повече от 73 хил. американски семейства са загубили домовете си, които са били отнети от банките. Това е увеличение от 158% в сравнение с май 2007 г., когато са били отнети имотите на 28 548 домакинства, съобщава CNN.

Исковете за отнемане на имоти са се увеличили с 48% от май 2007 г., според данните на RealtyTrac, сайт за продажба на имоти с просрочена ипотека. Спрямо април ръстът е 7%.

Невада остава щата с най-обезпокояващо ниво на неизпълнения по ипотечни кредити за 17-ти пореден месец. Към едно на всеки 118 домакинства е бил отправен иск за принудително изпълнение през май, което е с 24% повече от предходния месец и с 72% повече в сравнение с предходната година.

Калифорния води по обем на искове - почти 72 хил., което съответства на едно на всеки 183 домакинства. Повече от 20 хил. жители на Калифорния са загубили домовете си, което е повече от всеки друг щат.

Във Флорида броят на исковете е бил 37 хил., а 4300 имота са били отнети от банките. Девет от топ 10 на градовете с най-много искове се намират във Флорида или Калифорния.

Стоктън, Калифорния, е бил най-засегнатият град през миналия месец, с един иск на всеки 75 домакинства.

Лас Вегас е единственият град извън Калифорния и Флорида, който попада в топ 10. През май в града е бил отправен по един иск на всеки 96 домакинства, което е пет пъти повече от средната стойност за страната, с което нарежда града на шесто място.

Няколко фактора ще поддържат тази тенденция.

„Все още не сме видели пълния ефект от заемите, отпуснати без необходимост да се представят доказателства за доходи и активи“, казва Рик Шарга, вицепрезидент на RealtyTrac. Много от тези заеми позволяват на заемателя да прави много малки, минимални плащания, които дори не покриват лихвата, която те дължат всеки месец. Скоро последствията от тези плащания ще се изострят.

Друго нещо, което увеличава отнеманията, е фактът, че все повече хора напускат домовете, които са купили, когато цените им са били най-високи и оттогава са загубили голяма част от стойността си, смята Кейт Гъмбингер от HSH Associates.

Според Шарга най-големият проблем в момента е спадът в цените.“Ако цените се стабилизират, същото ще се случи и с просрочването на плащанията“.

Някои от местните администрации се опитват да забавят бума в броя отнети имоти. В Колорадо увеличават срока за плащане на вноските по ипотеката на 125 дни, а в Мериленд – на 150 дни. Във Филаделфия един имот не може да бъде отнет, без преди това да е била дадена възможност за споразумяване между страните.

Според Шарга тези мерки са от полза, но за да може наистина да се прекъсне това явление, е необходима по-сериозна намеса на национално ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:47 | 13.06.08 г.
fallback