fallback

Създават нов паневропейски фонд за инвестиции в имоти

Новата компания планира да привлече 500 млн. евро акционерен капитал и с помощта на ливъридж да достигне ивнестиционен потенциал от 1,8 млрд. евро

15:24 | 11.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Базираната в Лондон финансова компания Aerium и американската компания за управление на активи Fairfield Greenwich Group (FGG) смятат да създадат нов опортюнистичен фонд, който ще инвестира в проекти на всички сегменти от пазара на имоти в Европа, съобщава PropertyEU.

Фондът, Aerium Fairfield Special Opportunities Fund, ще се концентрира върху европейските пазари, които в резултат на по-строгите условия за кредитиране в глобален мащаб предоставят възможност за по-добра капиталова печалба в сравнение с периода досега, пише изданието. Фондът, който ще се регулира от Люксембург ще цели вътрешна норма на възвръщаемост от 15-29%.

Новата компания планира да привлече 500 млн. евро акционерен капитал и с помощта на ливъридж да достигне инвестиционен потенциал от 1,8 млрд. евро. Тя ще инвестира средствата в дялове в проекти, в земя, както и в офиси, търговски имоти, жилища, хотели и логистични проекти.

Наред с директните инвестиции фондът ще цели да предоставя различни форми на финансиране за проекти и да участва в сделки с публични компании за имоти.

Фондът ще има голям географски фокус. Той ще проучва възможности в Западна, Централна и Източна Европа, включително Турция.

Липсата на дългово финансиране е увеличила възможностите за инвестиции в много от секторите, включително и закупуването на строителни терени, във Франция, Германия, Швейцария, Холандия, Белгия и Люксембург, Централна и Източна и Турция, коментира Франк Руми, директор на Aerium.

Aerium управлява активи на обща стойност от 7,7 млрд. евро в Европа и твърди, че е един от най-големите инвеститори в Турция. Досега тя е създала 10 фонда, които в момента се намират на различен етап от жизнения си цикъл. Два от тях са били напълно инвестирани и са донесли вътрешна норма на възвръщаемост от между 28 и 35%.

FGG, която е създадена през 1983 г., управлява активи (свои и на клиенти) на стойност 16 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:28 | 03.09.22 г.
fallback