fallback

70% от площите в столичния мол „Сердика център“ вече са наети

Инвеститорът планира да вложи общо до 300 млн. евро в проекти в различни градове на България

18:17 | 10.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Отварянето на мола е предвидено за 2010 г. Илюстрация: Иморент

Търговският комплекс „Сердика Център”, чието строителство започна в края на юли миналата година на столичния бул. „Ситняково“ в източната част на община Оборище, има сключени предварителни договори за 70% от търговските площи.

Това отговори на въпрос на Investor.bg Фрдрих Вахерниг, управляващ директор на австрийската компанията за имоти Sparkassen Immobilien AG, която изгражда мола съвместно с немското строително-инвестиционно дружество ECE Projektmanagement.

Отварянето на търговския център е предвидено за началото на 2010 г.

Вахерниг не уточни какви са средните наемни нива в мола, но коментира, че по-малките магазини може да се отдават и на 80 евро на кв. м, а за по-големите „наемите са много по-ниски”.

На въпроса може ли да се посочат някои от новите марки, които ще стъпят на нашия пазар заедно с новия център, Илиана Шмателка, управител на Иморент България, компанията, която представлява и управлява в България Sparkassen Immobilien, каза, че за момента имена не може да се цитират, но поне 30% от площите ще бъдат заети от нови за България модни марки.

Проектът, чиято инвестиция възлиза на 210 млн. евро, е с обща отдаваема площ от 75 700 кв. м, от които 59% търговски, а останалите офис площи.

В края на април стана ясно, че строителството на мола ще се осъществява от турската строителна компания „Кайъ”.

Планираната инвестиция е 210 млн. евро.

Sparkassen има и проект за изграждане на офис сграда на бул. „Вашингтон” в столицата. Прогнозният обем на инвестицията е 7,5 млн. евро, а отдаваемата площ е 5 200 кв. м. Планира се строителните работи да започнат през август 2009 г. и да завършат през 2010 г.

Sparkassen Immobilien планира инвестиции в България в размер на минимум 200-300 млн. евро през следващите 2-3 години, каза Вахерниг. Те ще бъдат вложени в развитието на търговски и офис проекти в София и вторите по големина градове в страната, уточни той. Според него пазарът в България все още има висок потенциал за развитие в сферата на търговските площи.

Той каза, че компанията възнамерява да продаде някои от активите си на по-установените пазари, за да насочи инвестициите си към проекти в Източна Европа. Групата проявява специален интерес към пазарите в България, Румъния, Украйна и Сърбия. Планира се до края на 2010 г. общата стойност на портфолиото й да достигне 2,5 млрд. евро, 50% от които да съставляват инвестициите в страните от ЦИЕ.

На въпрос на Investor.bg каква сума се цели да бъде привлечена с планираните продажби на активи Вахерниг отговори, че ръководството на Sparkassen е готово да продаде 10-15% от портфолиото си, ако за това има привлекателни оферти.

Sparkassen Immobilien има инвестиционен портфейл от 252 жилищни, офисни, търговски имоти и хотели с обща използваема площ 1,433 млн. кв. м и обща стойност от 1,6 млрд. евро.

Sparkassen и Иморент са част от групата на Erste Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:36 | 24.08.22 г.
fallback