fallback

Първо предупреждение от ЕК заради защитените зони за дивите птици

ЕК може да поиска от Съда на европейските общности да наложи финансова глоба на България

15:59 | 05.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия (ЕК) изпрати днес първо писмено предупреждение до България във връзка с недостатъчни мерки за защита на природата, съобщиха от представителството на ЕК. Става въпрос за това, че в България не са определени адекватни специални защитени зони за прелетни и застрашени видове диви птици, което е в нарушение на Директивата на ЕС за опазване на дивите птици.

Комисарят за околната среда Ставрос Димас е заявил в тази връзка: „Мрежата от специални защитени зони (Натура 2000) е ключът към опазване на бъдещето на прелетните и застрашените видове птици. Наложително е държавите-членки да изпълнят задълженията си за тяхната защита.“

Съгласно директивата за дивите птици държавите членки се задължават да определят като специални защитени зони (Special Protection Areas — SPAs) всички най-подходящи места за опазването на видовете диви птици.

Въпреки че не е юридически обвързващ, описът на важните птичи райони се основава на международно признати научни критерии. Съдът на Европейските общности вече е признал неговата научна стойност и в случаи, при които липсват равностойни научни данни, описът на важните птичи райони представлява валидна основа за позоваване при оценките доколко държавите членки са класифицирали като специални защитени зони, достатъчни по брой и размер територии.

На тази основа ЕК изпраща на България първо писмено предупреждение за неизпълнение на задължението за определяне като специални защитени зони на достатъчни по брой и размер най-подходящи райони, съгласно изискванията на директивата за дивите птици. България е определила 114 важни птичи райони (IBAs) като специални защитени зони (SPAs), но 6 от тях са значително по-малки от съответните важни птичи райони.

По тази причина Европейската комисия предприема правно действие срещу България във връзка с недостатъците при определянето като защитени на най-подходящите райони на нейната територия.

Според правната процедура комисията изпраща „Официално уведомително писмо“ (първо писмено предупреждение) до съответната държава членка, с искане тя да представи своите забележки до определена дата, обикновено в срок от два месеца.

В зависимост от отговора или от липсата на комисията може да вземе решение да изпрати „Аргументирано становище“ (второ и окончателно писмено предупреждение) до държавата членка. В този документ ясно и окончателно се посочват причините, поради които комисията счита, че е налице нарушение на правото на ЕС и се призовава държавата членка да изпълни изискванията в рамките на определен период, обикновено два месеца.

Ако държавата членка не спази изискванията на Аргументираното становище, комисията може да реши да заведе дело пред Съда на европейските общности. В случай че съдът установи нарушение на Договора за създаване на Европейската общност, от съответната държава членка се изисква да предприеме необходимите мерки, за да спази изискванията.

ЕК може да поиска от Съда да наложи финансова глоба на съответната държава членка, в случая България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:14 | 08.09.22 г.
fallback