fallback

В Carrefour и стените са за продан

Ръководството и основният акционер на веригата в спор дали да продават, или да не продават търговските си обекти, които след това да ползват под наем

17:37 | 04.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Френската група Carrefour сериозно обмисля да предложи за продажба „стените на магазините си“, като след намирането на евентуален купувач идеята е търговските обекти да се ползват под наем, става ясно от публикация във вестник „Фигаро“.

Въпросът е деликатен за компанията и е от огромно стратегическо значение, като докарва много главоболия на ръководителите на втората по големина търговска верига в света: трябва или не трябва да се продават магазините на инвеститори, специализирани в търговските площи като френските Unibail-Rodamco и Klépierre или британската Hammerson?

Продажбата би могла да донесе около 15 млрд. евро на групата.

През 2000 г. Carrefour продаде търговските си центрове, наети от различни вериги магазини, на Klépierre за 2 млрд. евро. „Тогава това беше рекордна цена за подобна сделка“, си спомня президентът на Klépierre (подразделение на BNP Paribas).

Но ако шефовете на веригата сега се чудят дали да повторят тази схема, то е, защото ще трябва да добавят разходите за наем към общите си разходи и да намалят допълнително и без това понамалелите си маржове.

И въпреки това въпросът се разисква с пълна сила от няколко месеца. Поставя го дори най-големият акционер в компанията – притежаващата 10,7% инвестиционна група Blue Capital. Според нея в момента Carrefour е подценена на борсата спрямо размера на активите й.

Ръководството на веригата по принцип не гледаше благосклонно на идеята за продажба, но според „Фигаро“ в последно време везните са наклонени към желанията на Blue Capital.

Вследствие на това бе създадена нова юридическа структура в рамките на групата - Carrefour Property, която управлява недвижимите имоти на компанията и за която бе обещано листване на борсата, „когато условията за това, станат по-благоприятни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:01 | 13.09.22 г.
fallback