fallback

Все повече американци се записват на курсове за купувачи на жилище

Заради просрочените ипотеки и поевтиняващите имоти посещаемостта на тези курсове е нараснала с 30%

13:29 | 04.06.08 г.

Притеснени от просрочените ипотеки, но същевременно желаещи да се възползват от падащите цени на жилищата, все повече американци се записват в образователни курсове за купувачи на жилище, пише Ройтерс.

„Тези хора видяха какво се случи около тях, на съседите им, на приятелите им или на семейството им. Искат да купят, но не и да свършат по този начин, затова идват при нас“, казва Тим Болдинг, изпълнителен директор на United Housing, която предлага такива курсове.

В Мемфис, където е базирана компанията, беше регистрирано 13-тото най-високо ниво на просрочени ипотеки в Щатите през миналата година, по данни на RealtyTrac, която следи просрочените ипотеки в страната по данни на различни източници.

Освен това през първото тримесечие на тази година медианната продажна цена за съществуващи семейни жилища в района на Мемфис се понижи с 18,5% на годишна база, до 110 800 долара спрямо 135 900 долара, по данни на Националната асоциация на брокерите на имоти (NAR).

В резултат на тези факти посещаемостта на курсовете за купувачи на жилища на United Housing, и предимно от хора с ниски доходи, е нараснала с около 30% тази година, твърди Болдинг.

„По-голямата част от въпросите, които задават потенциалните купувачи, са относно това как да избегнат ипотеките с променлива лихва и други проблемни продукти, за които са чули от медиите. Всички искат да избегнат лошия кредит“, обяснява той.

Заради спада на цените мнозина считат сегашната ситуация на пазара в Щатите за най-лошата жилищна криза в страната от век. Според индекса Standard & Poor's/Case Shiller за март цените на използваните еднофамилни жилища падат с 14,4% на годишна база.

Този спад на цените обаче засили интереса на хората, които по принцип живеят под наем, към покупка на жилище. Все повече хора знаят какво включва собствеността върху имот и нараства желанието им да разберат с какви възможности разполагат, обясняват експерти.

Покрай кризата с жилищата в страната набират скорост и по-екзотични бизнес начинания като организиране на екскурзии за потенциални купувачи из празните жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:30 | 03.09.22 г.
fallback