fallback

Строят най-големия офис център в страната на "Цариградско шосе" в София

Размерът на инвестицията в центъра, който ще бъде изграден до мола на Carrefour, е 70 млн. евро

17:08 | 02.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

European Trade Center ще бъде изграден до центъра на Carrefour на „Цариградско шосе“ в София. Илюстрация: Европейски търговски център

Най-големият офис център в България, който бе представен пред журналисти днес, ще има разгъната застроена офис площ от 70 хил. кв. м.

European Trade Center ще бъде изграден в съседство с търговския център на Carrefour на „Цариградско шосе“ в столицата и заедно с него ще формира голям комплекс от смесен тип.

Офис частта на комплекса ще включва пет сгради с квадратура между 7 и 23 хил. кв. м. Сред тях ще бъде и най-високата офис сграда в строеж в страната от 65 м, казаха от Colliers International България, екскулзивен консултант на проекта.

По думите на Антон Славчев, мениджър „Офиси и Бизнес паркове“ в Colliers, общата площ на проекта се равнява на 10% от целия пазар на офис площи в София и почти колкото се очаква да се появят на пазара през тази година – между 80 и 100 хил. кв. м.

Една от офис сградите е изцяло отдадена под наем на Carrefour. Средните наемни нива за целия офис компонент се очаква да бъдат 14,5 евро на кв. м.

Откриването на проекта е планирано за началото на 2010 г.

Според арх. Илиан Илиев, проектант по проекта, European Trade Center ще бъде изграден, използвайки редица „зелени“ технологии, понижаващи енергийните разходи и оптимизиращи функционалната среда в центъра. Всяка една от сградите ще има слънчеви батерии, а покривите им ще бъдат озеленени. Според него сградите ще имат и най-бързите асансьори в сграда в страната, които ще се движат със скорост от 2,5 м в секунда.

Инвеститор е компанията „Европейски търговски център“ АД, която е учредена от различни международни инвеститори специално за този проект. Сред тях са финансистът Дърмът Кели и фамилията Сапъл, която има богат опит в строителната индустрия и хотелиерския сектор.

Строителните работи се извършват от гръцката компания Terna, а проектният мениджмънт е поверен на Savant.

По думите на Атанас Гаров, изпълнителен директор на Colliers International България, все още не е определено управляващо дружество за проекта, но то ще бъде назначено до края на годината.

Търговската част на комплекса ще включва хипермаркета на Carrefour с площ от 14 хил. кв. м, както и още 200 обекта на площ от 73 хил. кв. м. В средата на март гръцката група за инвестиции в имоти Assos Capital сключи договор за придобиване на мола за над 200 млн. евро. Тази част се очаква да бъде открита през септември 2009 г.

Теренът, върху който се изграждат и двата компонента, е с обща големина 53 560 кв. м и е собственост както на Carrefour, така и на European Trade Center.

На въпрос на журналисти има ли интерес от страна на инвеститори за придобиване на проекта, от Colliers отговориха, че интерес към такива проекти винаги има, но ще бъде изчакан подходящият за това момент.

На въпрос на Investor.bg от компанията отговориха, че ако такава сделка би се сключила към настоящия момент, очакваната доходност от нея би била 7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:45 | 13.09.22 г.
fallback