fallback

Брат на Бин Ладен планира два града в Йемен и Джибути и мост между тях

Строителната компания на Тарик Мохамед бин Ладен смята да привлече около 190 млрд. долара за строителството

17:01 | 02.06.08 г.

Базираната в Дубай строителна компания Middle East Development LLC, контролирана от Тарик Мохамед бин Ладен, полубрат на Осама бин Ладен, планира да привлече около 190 млрд. долара за строителството на два нови града в Джибути и Йемен и на мост, който да ги свързва. 

Тарик Мохамед бин Ладен ще осигури най-малко 10 млрд. долара за начално финансиране за проучване на проекта на стойност 200 млрд. долара, е заявил Исам Халаби, вицепрезидент на техническия отдел на Middle East Development пред репортери по време на конференция в Дубай днес, цитиран от Bloomberg.

„Фамилията бин Ладен първоначално е от Йемен и това е част от желанието на шейх Тарик да се бори с бедността и да поощри търговията“, казва Халаби.

Заради нарастващите печалби от бизнеса с петрол, които стимулират икономическия ръст в Персийския залив, правителствата и инвеститорите строят нови градове, за да създават работни места за бързо нарастващото население в региона и да привличат инвестиции.

Най-големият проект в региона е Economic City на крал Абдула в Саудитска Арабия на стойност 120 млрд. долара, следван от Silk City в Кувейт за 86 млрд. долара, сочат данни на анализаторската компания от Дубай Proleads.

Йемен, най-бедната страна в Залива, се намира срещу Джибути от другата страна на Червено море и привлича инвестиции от редица свои съседи, сред които катарската държавна Qatari Diar Real Estate и дубайският оператор на пристанища DP World. DP World има и договор за управление на пристанището в Джибути.

Мост над морето

Планира се следващата година да започне строителството на мост с дължина 28,5 км между Йемен и Джибути. По план то трябва да продължи около 15 години, казва Халаби. По думите му мостът се проектира за автомобилен и железопътен превоз, както и за тръбопроводи за газ и вода.

Новите градове в Йемен и Джибути трябва да привлекат компании от сектора на производството, технологиите и развлеченията, като Bechtel Group, Hewlett-Packard и Ericsson AB вече са изразили интерес към проекта, казва Халаби.

Тарик бин Ладен е от един баща с Осама бин Ладен. Вече покойният Мохамед, роден в Йемен, емигрира в Саудитска Арабия и създава семейната строителна империя Saudi Binladin Group. Middle East Development има проекти в Саудитска Арабия, Дубай и Бахрейн и публично дъщерно дружество в Сингапур, по данни от сайта на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:12 | 14.09.22 г.
fallback