fallback

Испански предприемачи призоваха за държавна намеса в жилищната криза

Жилищният сектор в Испания формира 9% от БВП и спадът в него неминуемо ще засегне икономиката, предупреждават от сектора

10:17 | 02.06.08 г.

Испански предприемачи в сферата на недвижимите имоти призоваха правителството на страната да приеме финансови мерки за борба със спада в жилищния сектор. Испанското правителство трябва да помогне да се гарантира стабилен икономически ръст в страната, е заявил за агенция Europa Press Хосе Мануел Галиндо, президент на базираната в Мадрид асоциация на строителните предприемачи Asprima.

Изявлението идва след данните за продажбите на жилища в Испания от миналата седмица, които отчетоха спад на броя сделки през март 2008 г. от почти 40% на годишна база до близо 46 хил. единици. През февруари понижението беше 24%, а през януари – 27%, сочат данните на испанския статистически институт.

„Спадът в жилищното строителство ще се отрази върху икономическия ръст на страната. Към момента жилищният сектор представлява около 9% от брутния вътрешен продукт и ако този сектор се свие с 50%, ефектите върху икономиката ще бъдат очевидни“, твърди Галиндо, цитиран от PropertyEU.

През март рязко спада и броят на отпуснатите ипотеки - с близо 40% до 70 хил., което е най-голямото понижение от 2003 г. по данни на националната статистика. Кризата в строителния сектор в Испания се разви след 10-годишен бум, подхранван с кредити, който достигна върха си през 2006 г. с издаването на около 800 хил. разрешителни за строителство на жилища.

През май испанската агенция за жилищни имоти Don Piso каза, че планира да затвори до 120 офиса и да съкрати 350 работни места. За миналата година компанията отчете спад на продажбите от 66%.

Като цяло испанските компании за услуги в сектора на имотите са затворили около половината от офисите си през 2007 г., сочат данни на националната мрежа от агенции за имоти Agentes de la Propriedad Inmobiliaria (API). От API изчислиха, че около 40 хил. офиса в страната са били затворени миналата година при общо активни преди това 80 хил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:50 | 06.09.22 г.
fallback