fallback

Слънце, море и размисли за пазара на имоти

Стойността на имотите на британците в чужбина надхвърля 50 млрд. паунда

11:16 | 30.05.08 г.

Стойността на имотите в чужбина, собственост на британци, надхвърля 50 млрд. паунда, изчислиха наскоро от агенцията за имоти Savills. Тази цифра е изумителна, като се има предвид, че само преди 15 години тя беше по-малко от 700 млн. паунда. Естествено част от увеличението е резултат от повишаването на стойността на жилищата, но е факт, че все повече британци купуват имоти в чужбина с цел инвестиция или за постоянен дом, пише Investors Chronicle.

Според данни от британското статистическо бюро този клас собственост нараства с 45% през годините от 1999 до 2004. Към момента близо 300 хил. британски домакинства имат участие в имоти в чужбина.

Предвид цената на живот във Великобритания не е изненадващо, че рекорден брой британци предпочитат да прекарат живота си, особено след пенсиониране, на по-слънчеви и евтини места. Цената на живот в Гърция например е с между 30% и 40% по-ниска от тази на Острова. Същевременно тези в работоспособна възраст все по-лесно могат да си намерят работа в чужбина. Кои са обаче пазарните тенденции на чуждите пазари, които британските купувачи трябва да следят в момента, пита изданието.

Франция и Испания

Близо половината от жилищата в чужбина, собственост на британци, се намират във Франция и Испания. За тези, които са купили в един от тези пазари преди 2001 г., бързото поскъпване впоследствие би трябвало да облекчи всякакви притеснения за по-слабия пазар в момента.

Френският пазар надали ще нарасне значително тази година, макар и да е в по-добра позиция от южната си съседка, където се проявяват много от проблемите, връхлетели Острова. За разлика от Великобритания обаче жилищният пазар в Испания страда от свръхпредлагане. В началото на тази година рязко намаляха продажбите и отпуснатите ипотеки.

Предприемачите вече започнаха да предлагат големи отстъпки от цените на новите имоти, затова съветът на изданието към тези, които имат желание да купуват в Испания, е да изчакат до края на годината.

България

Притокът на инвестиции в българското и хърватското крайбрежие обаче продължава. Цените на имотите в България нараснаха с 31% на годишна база и страната е четвъртият по популярност пазар сред британските купувачи на имоти в чужбина. Въпреки това има няколко потенциални клопки, предупреждава статията.

Макар и покупката на имот в България да е относително ясен процес, чуждестранните граждани не могат да добият директна пълна собственост върху земята, а само чрез юридическо лице, припомня изданието. Влизането на страната в ЕС не доведе до правото на всички граждани на ЕС да имат право на пълна собственост, защото в опита си да попречи на заможните западни клиенти да купуват евтина земя правителството наложи 7-годишен мораториум, така че правото на собственост няма да влезе в сила преди 2014 г.

Дотогава обаче на България може да й е трудно в ЕС, защото страната попадна под яростна международна критика заради провала й да се справи с корупцията и организираната престъпност. Проблемите изглеждат трудни за разрешаване предвид връзките между политици, магистрати и престъпни групи, се казва в статията. Очевидно властите трябва да действат преди инвеститорите да се разбягат.

Около половината от 5-те млрд. паунда инвестиции, които бяха налети в България миналата година, са в строителство и недвижими имоти. За съжаление, тези сфери на бизнес се оказаха предпочитани за пране на пари. Ако ЕС реши да съкрати планираното финансиране от 8,7 млрд. паунда във фондовете за развитие, цените на имотите може да тръгнат надолу, обобщава коментара си за пазара у нас британското издание.

Полша

Пазарът на имоти в Полша беше отличник през последните години, но страната не е имунизирана срещу икономическите неволи на Европа. В края на 2007 г. ръстът на пазара спря, като е възможно до края на тази година да има и загуби. Доходността в центъра на Варшава падна до около 5% и се задава проблем със свръхпредлагането. На фона на намаляваща активност от страна на купувачите, в столицата са в процес на изграждане огромни жилищни проекти.

В дългосрочен план Полша все пак предлага добри възможности. Икономиката се развива стабилно, голям брой поляци работят в други страни членки на ЕС, където относително високите възнаграждения им позволяват да си купят жилище в родината. С времето този феномен ще отслабне, но за известно време ще подкрепи търсенето.

Канада и Австралия

И двата пазара доскоро изглеждаха забележително гъвкави. Последните данни за средните цени на жилищата в осем големи австралийски града обаче сочат, че започва понижение, защото купувачите се борят с високи лихви и нарастваща инфлация.

Канадският пазар също се охлажда. Скорошно проучване на Bank of Nova Scotia показа, че средната цена за препродажба на жилище в страната пада за първи път от седем години. Предвид ситуацията в САЩ обаче нещата не изглеждат толкова зле.

Латинска Америка

Пазарите в Латинска Америка се отвориха през последните години. Все повече инвеститори от Европа купуват имоти в Бразилия и Аржентина. Тези, които купуват луксозни къщи в Буенос Айрес например, могат да очакват възвръщаемост между 6 и 10 на сто.

Средната цена на обитаваните апартаменти в Буенос Айрес нарасна с 13% през 2007 след повишения от 16,4% през 2006 и 13,5% през 2005. От друга страна обаче чуждестранните инвеститори подлежат на облагане в размер на 21% от приходите от наем, а законът е определено в полза на наемателите.

Имотите в Рио де Жанейро пък носят доходност от между 7 и 10 на сто, въпреки че има редица ограничения за правото на собственост от страна на чуждестранни купувачи, сред които ограничаване на районите и размера на имота.

Азия

Повечето пазари в Азия отчетоха добри показатели през цялата 2007, но в началото на тази година се препънаха. Цените на жилищата в Сингапур се повишиха с 3,7% през първото тримесечие, но обемът на сделките падна силно, като очевидно и продавачи, и купувачи внимават предвид общите условия. Ситуацията е подобна в Хонконг, където след бързо поскъпване през миналата година (24,2%) броят на сделките намаля бързо през първото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:01 | 13.09.22 г.
fallback