fallback

Най-голям месечен спад в цените на британските жилища от 1991 г. насам

Спадът в цените се ускорява и продължава седем поредни месеца, сочат данни на Nationwide

12:54 | 29.05.08 г.

Цените на жилищата във Великобритания са паднали с 2,5% през май, което е най-големият месечен спад от 1991 г. насам, сочи последното проучване на ипотечния кредитор Nationwide Building Society, съобщава BBC.

Цените сега са с 4,4% по-ниски в сравнение с миналата година, което е спад от 8 хил. паунда, като след отчитането му средната цена на жилищата във Великобритания пада на 173 583 паунда, твърдят от Nationwide.

Спадът в цените се ускорява и продължава седем поредни месеца, сочат данните.

„Темпът, с който цените на жилищата се понижаваха, се ускори през май заради новините за слабите икономически условия в комбинация с все по-негативната нагласа към жилищния пазар“, казва Фионуала Ърли, главен икономист в компанията.

Това понижение за седми пореден месец е най-дългият непрекъснат период от месечни спадове от 1992 г. насам, казва Ърли.

Проучването е до голяма степен в синхрон с повечето последни данни за състоянието на британския жилищен пазар. През март са били получени най-малко одобрения за ипотечен кредит за целия период от 1993 г. насам, откакто Bank of England следи даннните. Напоследък брокерите на имоти съобщават, че намалението в цените във Великобритания е с най-голям мащаб от 1978 г. насам.

Въпреки това, пазарът няма да претърпи същия вид криза, проявила се в началото на 90-те, смята Ърли.

„Първо, по-малко хора купуват в гoрния сегмент на пазара при този цикъл“, казва тя. „Това означава, че много по-малък процент от кредитополучателите изпитват пълния ефект от спада в цените, за разлика от ситуацията през 90-те. Второ, съвременните кредитополучатели обикновени имат по-голямо лично участие в сравнение със тези през 80-те.“

След бума, който продължи повече от десетилетие, инфлацията в цените на жилищата пое решително в посока надолу миналата есен.

Пазарът рухна под напора на две въздействия. Цените толкова много се покачиха, че хората, които за първи път искаха да купят жилище, не можаха да си позволят да платят високите цени, които изискваше пазара, а ефектът от кредитната криза сви предлагането на капитал, който да се използва за нови ипотечни кредити.

Кредиторите сега очакват новото ипотечно кредитиране да се намали с около 40% тази година въпреки усилията на Bank of England да инжектира повече пари в банковата система.

От Nationwide продължават да прогнозират едноцифрени спадове на цените на жилищата през 2008 г.

Главният британски икономист в анализаторската компания Global Insight Хауърд Арчър представя много по-мрачна картина.

„Сега изглежда по-вероятно цените на жилищата да претърпят двуцифрени спадове, както тази година, така и през 2009 г.“

Това е резултат от сериозните ограничения в платежоспособността на купувачите, ограничените и често по-скъпите ипотечни кредити, дължащи се на продължаващото влошаване на условията за кредитиране, неблагоприятните изгледи за икономиката и по-малката вероятност за още намаления в лихвените проценти в краткосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:54 | 29.05.08 г.
fallback