fallback

Ефектът на ипотечната криза върху пазара на имоти в ЦИЕ

Отражението на кризата в региона е видимо, но то е в сила както с отрицателен, така и с положителен знак

12:30 | 29.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Ипотечната криза е факт и никой не може да я отрече. Тя започна от високорисковите кредити в САЩ, но бързо след това се разпростря и към пазара във Великобритания и Франция, сложи край на продължилия повече от 10 години бум на жилищния пазар в Испания и засегна редица огромни финансови институции.

Сравнително по-неразвитият пазар в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) също не направи изключение. Въпреки че все още няма някакво пряко отражение върху пазара като цяло, съществуват много индикации, че кризата оказва своето влияние върху инвестиционната активност и в региона. Това потвърдиха и участниците в дискусията “Ефекти от ипотечната криза върху пазарите на имоти в ЦИЕ” от международното изложение за имоти Real Vienna.

Въпреки това по думите на Андреас Ридер, управляващ директор за Виена на консултантската компания CB Richard Ellis, ипотечната криза има и редица положителни аспекти за развитието на пазара. Докато миналата година на много локации е имало риск от свръхпредлагане, сега с намалелия обем проекти вече такъв риск не съществува, каза той.

Търсенето все още е високо, икономическият фундамент на пазарите в региона, като цяло, е добър, има добро портфолио от проекти, които ще бъдат реализирани през следващите години и всичко това говори за здравословно развитие на пазара.

Според Бернхард Майер, изпълнителен директор на Europolis AG, друг положителен факт на пазара е това, че голяма част от собствениците на земя вече нямат онези нереалистични очаквания за цените, които са препятствали покупката на земя на много места.

В периода до миналата година ако някой искаше да продаде имот, той изчакваше месец-два, през което време цената дори се покачваше още повече, каза той. Сега вече ситуацията се промени тотално.

По думите на Ридер ефектите от кризата се изразяват в няколко главни тенденции. На много точки на пазара доходността се е покачила средно с 1,5 пункта, вече няма толкова много сделки, наемните нива на някои пазари като този в Русия са се покачили, а цените са забавили темповете си на растеж.

Заради по-малкото проекти банките вече имат много повече избор от проекти, в които да инвестират, каза Райнхард Мадленчник, оглавяващ отдел „Недвижими имоти“ в Bank Austria Corporate Banking. Въпреки това според него няма някаква промяна в процедурите на финансиране при банките, но те просто са станали по-селективни в проектите и инвеститорите трябва да водят по-дълги преговори с тях.

Мишел Смол от Европейската банка за възстановяване и развитие пък каза, че точно сега нейната институция предприема инвестиционни стъпки именно на изток – на пазари като Русия, Украйна, Балканите и т.н.

Тя каза, че политиката на институцията предполага инвестиция в проекти, които допринасят някаква стойност на пазара и предполагат израждането на проекти, от които конкретният регион има нужда. “Не бихме финансирали проект за изграждането на търговски център в град, в който вече има други девет такива”, каза тя.

Мадленчник коментира, че в известна степен ситуацията по отношение финансирането на проекти миналата година не е била реалистична и е било логично някои неща да се променят. Въпреки това според него проектите, предприети в ЦИЕ, имат по-голям потенциал за ръст в сравнение с тези в Западна Европа и е логично много инвеститори да предпочетат тях.

Още от Real Vienna:

Инвеститорите в София продължават да се оплакват от скъпата земя

„Зелените“ сгради не са непременно по-скъпи

Истанбул може да се нуждае от 6,9 млн. нови жилища за следващите 10 години

Х. Линднер: Някои молове в България и Румъния са правени без много мисъл

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:11 | 08.09.22 г.
fallback