fallback

От риск към консерватизъм – промените в една империя за недвижими имоти

Или как се променят бизнес стратегиите на нюйоркската Macklowe Properties със смяната на поколенията

13:01 | 28.05.08 г.

След като продаде няколко небостъргача в Ню Йорк, за да спаси империята си от недвижими имоти Macklowe Properties, напористият Хари Маклоу скоро ще бъде изместен от сина си, пише CNN.

Още от началото на кариерата му изглежда, че Маклоу, който в момента е един от най-известните строителни предприемачи в Ню Йорк, е бил обречен някой ден да загуби всичко, коментира изданието.

В добрите времена той взема заеми, за да разшири империята си от недвижими имоти, а в лоши избягва катастрофи, като ласкае своите банкери или като им опонира в съда.

Сега като че ли Маклоу ще бъде победен от неочакван противник: неговият син Уилям. Говорител на Malkowe Properties потвърди, че се очаква позицията на председател на компанията да бъде наследена от Уилям.

Преди да се оттегли от поста си, Хари продава за 3,9 млрд. долара най-ценната за компанията офис сграда GM Building, намираща се на Пето авеню, и три други имота в Манхатън на инвестиционната група, управлявана от Boston Properties, собственост на медийния магнат Морт Зукерман.

Сделката ще спаси Macklowe от финансовата криза, предизвикана от покупката на седемте небостъргача на групата Blackstone в Манхатън, като генерира достатъчно средства, с които компанията ще успее да покрие неизпълнените си задължения по заем за 1,2 млрд. долара.

Неизпълнението по заема обаче създава напрежение между Хари и Уилям, неговият най-верен помощник досега. Това е типично бизнес спречкване между баща и син, коментира CNN. Хари е класическият предприемач от първо поколение, който създава Macklowe Properties от нищото, поемайки огромен риск с чужди пари. Синът му обаче не е склонен към подобни рискови начинания и залага на по-консервативните стратегии и по-скучни и праволинейни бизнес подходи.

През 80-те Хари се състезава с Донълд Тръмп за званието най-богат млад предприемач. В последствия обаче той се прочува със събарянето на хотел на Таймс Скуеър през 1986 г. - инцидент, който дискредитира цялата индустрия за недвижими имоти в Ню Йорк. Хари връща 5 сгради на своите кредитори и когато пазарът на недвижими имоти се възражда през 90-те, Хари стъпва отново на краката си. Той влиза в конфликт със своя главен заемодател - Credit Suisse First Boston, след рухването на пазара в Азия през 1998 г., но след продължителна битка в съда успява да се стабилизира.

След това осъществява най-грандиозната сделка до момента: придобиването на сградата GM Building през 2003 г. на стойност 1,4 млрд. долара. Тогава Хари има възможност да се оттегли и да отстъпи мястото си на Уилям, но не е готов на подобна стъпка. По това време той е затънал в дългове заради покупката на седемте небостъргача от групата Blackstone през 2007 г. Тогава започват трусовете на кредитния пазар и Macklowe Properties не успява да рефинансира текущите си задължения.

Хари може и да е склонен да пропилее всичко за една последна сделка, но Уилям със сигурност е на различно мнение. Синът няма да допусне това и скоро сигурно официално ще оглави компанията. Когато това стане факт обаче, бизнесът вече няма да е толкова вълнуващ. Като в същото време едва ли ще има толкова неизпълнени обещания и съдебни процеси. Може и да е малко скучно, но е и по-вероятно групата да продължи успешно да се развива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:36 | 14.09.22 г.
fallback