fallback

„Зелените“ сгради не са непременно по-скъпи

Зеленият сертификат на дадена сграда може да се превърне в един от основните фактори, които ще добавят стойност към нея като актив

10:16 | 28.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Сградите, изградени по принципите на енергийната ефективност, не са непременно по-скъпи, каза във Виена Фритц Йотел, архитект в pos architekten ZT по време на панелната дискусия „Зелени сгради, зелени проекти – между екологията и печалбата“ от международното изложение за имоти Real Vienna.

Според Йотел енергийната ефективност не е свързана единствено с пестенето на енергия, но също и с циркулацията на въздуха и други фактори. Той даде пример със сграда в Прага, в чието съседство има река, откъдето идва богат приток на свеж въздух. Архитектите проектирали така сградата, че този приток да бъде отвеждан към сградата, което довело до редица спестявания при експлоатацията на вентилационната система на сградата.

Според някои експерти за в бъдеще зеленият сертификат на дадена сграда може да е един от основните фактори, които ще добавят стойност към нея като актив, в контраст с локацията като такъв фактор в момента.

Клаус Шайтц от Investkredit Bank AG потвърди това становище, като каза, че и в момента има инвеститори, купуващи единствено сгради, които имат сертификат за енергийна ефективност.

Герхард Фьогел, директор на Института по технология и устойчиво управление на продуктите във Виенския университет по икономика и бизнес администрация, сподели опита си от проект за екологична сграда, който самият той реализирал на брега на Дунав. „Въпреки че локацията не бе подходяща за пасивна къща“, казва той, „аз успях да инсталирам фотоволтаична система с капацитет от 4,5 киловата.“ Тази система му спестява разходите за отопление и загряване на водата и между май и октомври той е „изцяло независим“ в това отношение. Според него за в бъдеще поне 50% от енергията, която консумираме, може да идва от възобновяеми енергийни източници.

„Това е дълъг процес и не става наведнъж, а може да бъде постигнат с малки стъпки“, казва той.

Относно мнението, че фотоволтаичните панели не подхождат на европейската архитектура за разлика от сградите в Средиземноморието Фьогел каза, че за сградите, които ще се строят занапред, те може да се предвидят в архитектурата на постройките. „Това е енергия, която така или иначе е на разположение. Трябва да я използваме“.

Още от продължаващото и в момента международно изложение за имоти във Виена: 

Истанбул може да се нуждае от 6,9 млн. нови жилища за следващите 10 години

Х. Линднер: Някои молове в България и Румъния са правени без много мисъл

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:30 | 05.09.22 г.
fallback