fallback

На Острова изтеглят оферти за продажба на имоти поради ценови разногласия

От началото на годината в югоизточната част на Великобритания са били осъществени транзакции на стойност от около 309 млн. паунда, докато от пазара са били изтеглени имоти на стойност 447 млн. паунда

15:14 | 27.05.08 г.

Все повече бизнес имоти биват изтеглени от инвестиционния пазар във Великобритания, вместо да бъдат продадени заради различията в изискванията на купувачи и продавачи, пише Financial Times.

От началото на годината в югоизточната част на Великобритания са били осъществени транзакции на стойност от около 309 млн. паунда, сочат данни на Jones Lang LaSalle (JLL), докато от пазара са били изтеглени имоти на стойност 447 млн. паунда, след като продажбата на офертната цена е пропаднала.

Инвестиционният пазар за бизнес имоти се забавя сериозно заради несъответствието между цената, на която настояват продавачите и цената, която купувачите са склонни да платят в условия на пазар, на който всеки индикатор подсказва, че стойностите ще продължат да падат, дори това да е с по-нисък темп в сравнение с миналата година.

Миналата седмица продажбата на портфолиото от имоти, собственост на Royal London Asset Management, на стойност 120 млн. паунда се провали, като според посредници това се дължи на различията по отношение на крайната цена.

В началото на годината инвестиционните фондове са били принудени да предложат имоти за продажба, за да могат да компенсират изтеглянето на капитали от инвеститорите, но този процес значително се забави през последните няколко месеца.

„Фондовете вече не гонят пазара, тъй като не са принудени да продават,“ казва Марк Рътлидж, директор в Jones Lang LaSalle. „Ако не получат цената, която искат, тогава не продават.“

Купувачите са също много придирчиви предвид несигурността на пазара и така се стига до изтегляне на по-нискокачествените имоти, казва Рътлидж.

Налице са признаци на оптимизъм, тъй като се реализират сделки, дори и те да са на по-ниски нива, смята Рътлидж.

Данните от JLL покриват само югоизточната част на Великобритания, но моделът се повтаря на национално ниво, смятат посредниците. От началото на годината във Великобритания са били извършени сделки на стойност около 9 млрд. паунда, което е грубо половината от стойността за същия период миналата година, според консултантската компания Savills. Подобни признаци на забавяне се проявяват и в Западна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:48 | 02.09.22 г.
fallback