fallback

Общ билет от 10 лв. за Двореца и Ботаническата градина в Балчик

Приходите от посещенията ще се разделят по равно между Министерството на културата и Софийския университет

12:17 | 27.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

В Двореца и в Ботаническата градина в Балчик ще се влиза с един билет от 10 лева. До 40 дни ще бъдат въведени електронни билети.

Това съобщиха министърът на културата Стефан Данаилов и ректорът на Софийския университет Иван Илчев, цитирани от БТА, след като подписаха споразумение за сътрудничество в управлението на обекта.

Приходите от посещенията ще се разделят по равно между Министерството на културата и Софийския университет, уточниха те.

Споразумението предвижда също да бъде създаден обществен съвет от учени и експерти, паркостроители, еколози и други, които ще дават идеи за използването на паметника в различни области като културна, историческа и природна забележителност.

През лятото на 2007 г. между двете институции се разгоря спор във връзка с решението на правителството за отнемане на Ботаническата градина в Балчик от СУ, като предоставя само 11 декара на университета, а на Министерство на културата остава 183 декара.

Тогава ректорът на СУ Боян Биолчев заяви, че за избухването на скандала са оказали значение и двата билета, които заплащат посетителите на градината - един на Двореца и един на Ботаническата градина.

По-късно през септември Данаилов и Биолчев се разбраха комисия от експерти да определи правата и задълженията на Министерството на културата и Софийския университет в Двореца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:25 | 09.09.22 г.
fallback