fallback

Лек спад в бизнес климата заради понижен оптимизъм в строителството

Строителните шефове изместват очакванията си за следващите 6 месеца от „по-добро“ към запазване на „същото“ състояние в сектора

11:08 | 27.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

През май 2008 г. стопанската конюнктура в страната остава благоприятна, въпреки че общият показател на бизнес климата се понижава с 0,6 пункта в сравнение с предходния месец. Същевременно стойността му е с 21,8 пункта над десетгодишната дългосрочна средна, съобщава Националният статистически институт (НСИ).

Бизнес климатът в промишлеността се повишава с 1 пункт в резултат на по-оптимистичните прогнози за бизнес състоянието на предприятията от отрасъла през следващите шест месеца. Благоприятни са и очакванията за развитието на дейността през следващите три месеца. През май мениджърите отчитат и по-голяма производствена активност в сравнение с април, въпреки че оценките им за настоящото ниво на поръчките от чужбина са понижени, а от страната остават непроменени.

Несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене от страната и недостигът на работна сила продължават да са основни фактори, затрудняващи дейността в отрасъла.

Относно продажните цени повечето промишлени предприятия (84,6%) предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

Стопанската конюнктура в строителството през май остава благоприятна, независимо че съставният показател „бизнес климат” е с 4 пункта под априлското си равнище, показват данните на НСИ. Това понижение се дължи изцяло на изместването на очакванията на стопанските ръководители за следващите шест месеца от „по-добро” към запазване на „същото” бизнес състояние на предприятията.

Същевременно оценките за настоящото бизнес състояние в сравнение с месец назад са по-оптимистични. Подобрение е регистрирано и в оценките за настоящата строителна активност, като очакванията на мениджърите за следващите три месеца са тя да се запази на същото равнище.

Недостигът на работна сила, високите цени на материалите, конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда са факторите, посочени от над една трета от предприятията като ограничаващи дейността им. Близо половината от строителните предприемачи продължават да са с високи очаквания за увеличение на продажните цени в отрасъла.

През май 2008 г. съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” остава на нивото от предходния месец. Последната анкета регистрира изместване на мненията на мениджърите за настоящата бизнес ситуация от оптимистични към умерени, докато очакванията им за следващите шест месеца са в посока на подобрение. Според тях продажбите през последните три месеца са се повишили, като прогнозите им са достигнатият обем да запази равнището си и през следващите три месеца.

С най-голяма тежест сред причините, затрудняващи дейността на предприятията, остават конкуренцията в бранша, недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда.

Съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” през май се понижава с 0,9 пункта в сравнение с предходния месец, което се дължи на леко увеличения песимизъм на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. Същевременно обаче прогнозите им за развитието на бизнеса през следващите шест месеца остават благоприятни. По тяхно мнение настоящото търсене на услуги се подобрява, а очакванията им за следващите три месеца са то да се запази.

По отношение на заетите в сектора на услугите предприятията не предвиждат допълнително наемане на работна сила през следващите три месеца.

Конкуренцията в бранша продължава да е с най-голяма тежест сред факторите, затрудняващи дейността в отрасъла (според 61% от мениджърите). Относно продажните цени повечето от предприятията (65%) продължават да очакват те да останат без промяна през следващите три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:12 | 19.08.22 г.
fallback