fallback

Спекулации с имотите в Иран правят жилищата недостъпни за населението

С ръст на цените от над 100% в рамките на година и прогнози за още увеличения секторът предлага голяма печалба

10:56 | 27.05.08 г.

Собствениците на имоти в Иран бързо стават все по-богати заради балон на пазара на имоти, който изпрати цените на жилищата извън достъпа на обикновените хора. Наскоро в престижен северен квартал на Техеран беше продаден луксозен апартамент с площ от 1400 кв. м за 21 млн. долара, при което цената на квадратен метър е 15 хил. долара, докато средната месечна заплата на иранците е между 300 и 460 долара, коментира AFP.

Докато жилищният пазар в САЩ изпадна в затруднение, цените в модерните предградия на Техеран отчитат ръст от най-малко 10 млн. риала (над 1000 долара) за квадратен метър за три месеца. Така с цени на имотите от порядъка на от 60 млн. до 100 млн. риала за кв. метър (6500 до 10 700 долара) иранската столица вече се конкурира с хубавите квартали в Париж

„Трябва да похарчите поне 1 млн. долара, за да купите апартамент в северната част на Техеран, където средната площ на имотите е 200 кв. м“, коментира брокерът на имоти Али Мешкини.

На фона на стагнирал фондов пазар и колеблива индустрия имотите остават привилегировано средство за абсорбция на ликвидността, която се налива в икономиката заради печалбата на петролния сектор.

Удобства като плувен басейн, сауна, джакузи и фитнес зала са се превърнали в обичайни екстри в новопостроените имоти от горния сегмент в надпреварата за привличане на заможните купувачи. Стига се дори и до жилищна кула с площадка за хеликоптер на покрива в северната част на Техеран или пък друга с асансьор за автомобили до апартаментите.

Жилищният бум обаче не е ограничен само в горещия луксозен сегмент. От него се влияят също и средни като стандарт квартали в столицата, както и други големи градове в страната. За изминалите няколко месеца цените са се удвоили в някои сателитни градове в близост до Техеран, докато в Исфахан, Машхад и Табриз цените на имотите са се удвоили за година.

„Имотите се превърнаха в единствената доходна инвестиция. Цените се увеличиха с над 100% в рамките на година и ще продължат да растат. Такава печалба няма в никой друг сектор“, коментира Мешкини.

Докато някои наблюдатели на пазара прогнозират, че сегашният спекулативен балон ще се пръсне, други вярват, че ръстът ще продължи. Привържениците и на двете тези обаче са съгласни, че растящите цени са отчасти причинени от инвестициите в имоти на някои публични компании и частни банки.

В Иран, където банките не отпускат големи жилищни кредити, апартаментите обикновено се купуват, като се плаща от 30 до 40% от цена преди строителство, а останалата част се изплаща в рамките на три години.

Бумът може и да радва някои, но е лоша новина за 40% от 70-те млн. иранци, които живеят под наем и той вечно расте, а мечтата им за собствен дом става все по-трудно осъществима.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:00 | 12.09.22 г.
fallback