fallback

ЕЦБ гледа под лупа експозициите на румънските банки на пазара на имоти

Към този момент от БНБ отказаха коментар дали подобно проучване се прави и у нас

14:14 | 23.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската централна банка (ЕЦБ) е поискала от Румънската централна банка (РЦБ) да оцени експозициите на банките в Румъния на пазара за бизнес имоти, съобщава Ziarul Financiar. Проучването е част от процедура, която се провежда във всички страни членки на Европейския съюз, сочи изданието.

В тази връзка РЦБ се е обърнала към 13 банки със значителни операции на пазара на недвижими имоти, които ще трябва да попълнят специални въпросници и да предоставят исканата информацията до 28 май.

На въпрос на Investor.bg дали такова запитване от страна на ЕЦБ е постъпило и в Българска народна банка от БНБ отговориха, че работят в тясно сътрудничество с ЕЦБ по различни въпросници, но „на този етап нямат основание да дават коментар“.

От ЕЦБ потвърдиха, че в „контекста на работата на Комитета за банков надзор“ действително се провеждат периодично такива проучвания.

„Няма нищо необичайно в тях и досега сме направили няколко проучвания“, коментира за Investor.bg Андреа Зизола от отдел Връзка с обществеността в ЕЦБ, като обаче не предостави повече информация.

В Румъния ЕЦБ цели да установи каква е стратегията и склонността на банките към поемане на риск при финансирането на проекти за бизнес имоти, какви са стандартите за кредитиране и контрол, които се прилагат, както и процедурите по управление на риска.

Също така ЕЦБ цели да очертае очакванията на банките за пазара на имоти през следващите три години, както и за оценката им за ликвидността на пазара през последните три години от гледна точка както на инвеститорите, така и с оглед възможността да предоставят финансиране.

Освен качествени измерители, ЕЦБ търси и детайлна статистическа информация относно експозицията към пазара на недвижими имоти, включително броя на експертите, запознати с видовете клиенти, с пазара в различните географски области и видове проекти, които се финансират като жилищни, офис и търговски проекти.

Банките, включени в проучването, трябва да обяснят по какъв начин премерват риска при кредитната си политика и как определят, контролират и оценяват експозицията си по сектори и подсектори на пазара на имоти.

Що се отнася до управлението на риска, ЕЦБ се интересува от вида информация, която една банка изисква от клиентите си по време на обслужване на заема, и колко често иска подобна информация, как банката оценява и проследява риска при рефинансиране и дали прави оценка на всяка експозиция поотделно, или не.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:33 | 08.09.22 г.
fallback