fallback

Великобритания губи 326 млн. лири годишно от неизползвани държавни сгради

Управлението на имотите в държавната админситрация е с между 14 и 50% по-малко ефективно в сравнение с това в частния сектор

13:07 | 23.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Британските данъкоплатци губят по 326 млн. паунда годишно заради празни или непълноценно използвани сгради на държавната администрация, сочи парламентарен доклад, цитиран от Financial Times.

Най-неефективно в това отношение е Финансовото министерство, което плаща най-много за сградите, които заема, като наред с това на неговите служители се пада и най-много пространство на човек.

Във всички държавни институции сгради с обща площ от над 464 хил. кв. м стоят празни, като тази площ се е удвоила през последните две години.

През 2004 г. именно Министерството на финансите е стартирало оценка на правителствения сграден фонд, за да се прецени коя част от него може да бъде продадена, след като 20 хил. държавни служители са напуснали Лондон, пише изданието. Въпреки опитите на правителството да внесе в ред по отношение управлението на имотите си едва пет от 16 министерства са подготвили програма за управление на имотите в рамките на срока, който е изтекъл в края на миналата година.

Проучването показва, че използването на имотите в държавната администрация е с между 14 и 50% по-малко ефективно в сравнение с това в частния сектор.

Разходите за офис площи на Финансовото министерство, разположено в централната част на Лондон, надминават 12 хил. паунда на човек в сравнение с по-малко от 3 хил. паунда в други министерства.

Правителството цели да подобри ефективността от експлоатацията на сградите, благодарение на което да спести между 1 и 1,5 млрд. паунда до 2013 г.

Наред с това проучването е установило, че министерствата нямат данни за потреблението на енергия за 30% от сградите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:51 | 20.08.22 г.
fallback