fallback

Цените на бизнес имотите в САЩ с най-голям спад от 15 години

Спадът в цените се регистрира на фона на значително понижение в броя на сделките

10:17 | 22.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на бизнес имотите в САЩ са регистрирали най-големия си спад през февруари от 15 години насам заради затрудненото финансиране на сделките в сектора предвид забавянето на американската икономика, сочи информация на Standard & Poor's (S&P), цитирана от Financial Times.

Цените на бизнес сградите са се понижили с 1,03% между януари и февруари, което е най-голямото месечно понижение от 1993 г. насам.

Спадът в цените е отчетен в момент, в който е регистрирано значително понижение в броя на сделките заради ограниченото кредитиране от страна на банките. Пазарът на ценни книжа, обезпечени с ипотеки от сектора на бизнес имотите, на практика е „пресъхнал“ в педиода след август миналата година, пише изданието.

Продажбите на бизнес имоти са се понижили със 71% през първото тримесечие в сравнение със същия период миналата година, сочат данни на компанията за анализи на пазара на имоти Real Capital Analytics.

На годишна база цените все още отчитат повишение от 5,5%, но темповете на покачване се забавят.

По думите на Дейвид Блицър, управляващ директор в S&P, в скоро време цените може да отбележат годишен спад за пръв път поне от началото на 90-те години.

Докато спадът на цените е в общи линии сравним с този от началото на 90-те години, ситуацията на пазара на имоти може би е най-неблагоприятна от началото на 80-те, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:55 | 14.09.22 г.
fallback