fallback

„Зелена светлина“ за проекта на Ковачки в гр. Баня

Проектът, в който ще бъдат вложени 60 млн. евро, предвижда голф игрище, 5-звездно вилно селище, атракциони на спортната площадка и др.

18:43 | 21.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

„Зелена светлина” бе дадена днес на инвестиционния проект в гр. Баня, Карловско. Кметът Найден Найденов подписа заповед да се въведе във владение „Спортен комплекс Баня” АД на имотите в курортния град и съседното село Соколица. Необходимите документи бяха подписани от градоначалника и от ген. Йордан Димитров от страна на дружеството.

„Спортен комплекс Баня“ АД бе съставено миналата година от община Карлово и частната фирма „Баня голф енд спа ризорт“, зад която стои енергийният бос Христо Ковачки, в съотношение 34% към 66%.

Шестчленна комисия, назначена със заповед на кмета, трябва да предаде движимото и недвижимо имущество на концесионера. Общината апортира в активите на смесеното дружество около 1200 дка земи в Баня и с. Соколица и почти цялата си спортна база, включваща плувен басейн, спортна зала, 2 хотела и др., в града с топлите минерални извори.

„Въпрос на време е да направим преценка на това, което ще се случва. Все още имам съмнения, че общинските интереси не са достатъчно защитени, тъй като решенията според устава на дружеството ще се вземат с 2/3 от гласовете, а не с пълно мнозинство. Очаквам добрите намерения, които бяха заявени, да бъдат изпълнени”, каза инж. Найденов.

„Започваме с ремонт, реконструкция и модернизация на спортната база”, съобщи ген. Димитров. Около 1,5 милиона лева ще бъдат вложени в ремонта на базата, който трябва да приключи до 2 месеца. „Спортен комплекс Баня“ няма намерение да апортира, преапортира или продава общинските имоти“, заяви ген. Димитров.

До края на септември трябва да бъде завършен работният проект за изграждане на балнеоложки център в Баня, а през есента да започне строителството му. Проектът предвижда да се изградят голф игрище, атракциони на спортната база, 5-звездно вилно селище и др., а 240-те декара парк на курорта да бъдат обновени и превърнати в „райска градина”. Прогнозните инвестиции са 60 милиона евро, една трета от които са собствен капитал, а останалите – привлечен от други инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:47 | 13.09.22 г.
fallback