fallback

Куба ще строи по 14 хил. пластмасови къщи годишно

Страната изпитва недостиг от около половин милион жилища

17:27 | 21.05.08 г.

Куба планира да строи по 14 хил. пластмасови къщи годишно, за да облекчи недостига на жилища в страната, съобщава държавната информационна агенция Prensa Latina, цитирана от Ройтерс. 

Проектът трябва да започне през септември, като ще се ползва поливинилхлорид от нефтохимически завод, който ще бъде построен до рафинерия в Сиенфуегос с подкрепата на Венецуела.

„Куба ще произвежда по над 14 хил. къщи годишно от поливинилхлорид благодарение на съвместен проект с Венецуела“, е обяснил директорът на проекта Хулиан Алонсо за агенцията.

Твърди се, че Куба има нужда от около половин милион жилища, за да осигури достатъчно за населението.

Алонсо е заявил, че оборудването за производство на т. нар. „нефтокъщи“ ще пристигне в Куба следващия месец и трябва да влезе в експлоатация до септември.

Дневно ще се произвеждат по 40 жилища, всяка с площ от 753 кв. фута (почти 70 кв. м).

Венецуела доставя на Куба по около 92 хил. барела петрол дневно при изгодни условия и финансира модернизацията на рафинерията в Сиенфуегос, който се намира на 240 км от Хавана.

През декември президентът на Венецуела Уго Чавес дари 100 от пластмасовите къщи на Куба и обеща да инвестира 1,3 млрд. долара в нефтохимически комплекс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:57 | 26.08.22 г.
fallback