fallback

Хиляди собственици се канят да продадат вторите си домове на Острова

Близо 60 хил. жилища може да се появят на пазара в Англия, прилагайки допълнителен натиск в посока надолу върху цените

16:00 | 21.05.08 г.

Търсенето на втори домове във Великобритания ще спадне през следващите две години, тъй като до 25% от собствениците на повече от един имот ще започнат да продават в отговор на падащите цени на имотите, сочи доклад на консултантската група Capital Economics, цитиран от Guardian.

Според проучването почти 60 хил. жилища може да се появят на пазара в Англия, прилагайки допълнителен натиск в посока надолу върху цените. Югозападните части ще са най-сериозно засегнати, а централните – най-малко.

Покачващите се цени на жилищата през последното десетилетие са стимулирали закупуването на втори дом, но сега с все по-ниските цени тази тенденция ще поеме обратен курс, казва Сийма Ша, автор на доклада.

Натискът в посока надолу върху цените ще е най-голям в регионите, където покупката на имот за постоянно жилище е по-малко вероятна, защото в тези части собствеността е много по-чувствителна към бъдещата посока на цените, казва Ша. Цените на жилищата във Великобритания като цяло ще се понижат с 20% до края на 2009 г., смятат от Capital Economics.

„Югозападните части, които са с най-висока концентрация на имоти втори дом и много от тях са разположени в крайбрежните градове, където търсенето на основни жилища е по-слабо, вероятно ще усетят най-голямо влияние“, казват от Capital Economics. Лондон и югоизточните части, където значителен дял от вторите домове са необходими заради работата и следователно са по-малко чувствителни към понижението в цените на жилищата, може да имат по-добра съдба от останалите региони, добавят от компанията.

Притежаването на втори дом е тясно обвързано с движението в цените на жилищата, сочи докладът. По време на бума в края на 80-те е имало ръст от 18% в собствеността, последван от спад от 25% по време на кризата през 90-те.

Притежателите на втори дом са се увеличили с около една пета през изминалите 14 години, през което време цените на жилищата почти са се утроили.

През миналата година пазарът рязко се забави, като и Halifax, и Nationwide говорят за годишни спадове в цените.

Според Ша вторите домове в Англия са 240 хил., като 40% от тях са купени като инвестиция и още 40% - да служат като дом след пенсиониране или за ваканционни цели. Ша очаква 57 600 от тези жилища да бъдат предложени за продан през следващите две години, увеличавайки предлагането с между 4% и 6%.

„Изключително трудно е да се измери какъв ефект би имало това върху цените“, казва Ша. „Но при условие че състоянието на пазара изглежда доста мрачно, ефектът от допълнително предлагане може да е значителен.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:49 | 10.09.22 г.
fallback