fallback

Строителите на жилища на Острова съкращават десетки хиляди работни места

Сегашният спад на пазара на жилища не прилича на нито един преди него, тъй като се дължи най-вече на силното затягане на кредитния пазар

11:57 | 21.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Строителите на жилища във Великобритания ще трябва да съкратят десетки хиляди работни места вследствие на кредитната криза и намалялото търсене, съобщи Bloomberg.

Няма строител в страната, който да не се сблъсква със загуба на работни места, е заявил Стюарт Бейзли, председател на Федерацията на строителите на жилища.

Намаляването на работната сила в сектора, която наброява 300 хил. души, включително подизпълнители, ще засегне всички райони на Острова и ще се отрази на свързаните с тази индустрия сектори – от доставчици на строителни материали до хамали, смята Бейзли.

Според него сегашният спад на пазара на жилища не прилича на нито един преди него, тъй като е причинен повече от силното затягане на кредитния пазар, отколкото от висока безработица или лихвените нива.

Броят на одобрените ипотеки през март падна до рекордно ниско ниво – почти наполовина спрямо миналата година.

Taylor Wimpey Plc – най-големият строител на жилища във Великобритания, може да съкрати 600 работни места, а най-големият му конкурент - Persimmon Plc, е отложил работата по нови проекти.

Средната цена на жилищата в страната се понижи с 2,5 на сто до 191 556 паунда през март, съобщи на 8 април HBOS Plc, което е най-резкият спад от 1992 г. В началото на май анализатори на ABN Amro Holding NV прогнозираха, че цените на жилищата ще паднат с 15 на сто до края на 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:28 | 12.09.22 г.
fallback