fallback

Най-скъпите жилища на пазара в Америка

Имотът на Доналд Тръмп в Палм Бийч още стои непродаден въпреки намалението с 25 млн. долара - това обаче не отказва други продавачи да искат по над 100 млн. долара

11:08 | 20.05.08 г.

Имот на брега на езерото Тахо в Невада с цена 100 млн. долара. Снимка: Chase International

Преди малко повече от две години, когато Доналд Тръмп обяви за продажба имението си в Палм Бийч, Флорида, за 125 млн. долара, това беше признак, че времената са добри. Цените на имотите в САЩ растяха и макар че исканата от Тръмп цена беше с 50 млн. долара повече от следващото най-високо предложение, имаше усещане, че милиардерът ще получи каквото иска, както всички в Америка тогава, пише Форбс.

В крайна сметка обаче продажбата тогава не се случи, а сега офертата за продажбата на същия имот отново е показателна за състоянието на жилищния пазар. През март Тръмп отби 25 млн. долара от цената, най-голямата отстъпка за жилище, която не е поради фалит.

Това обаче не отказа останалите продавачи да искат по над 100 млн. долара.

Начело на списъка на Форбс за най-скъпите жилища на пазара тази година е имение за 165 млн. долара в Бевърли Хилс, Калифорния, някога собственост на медийния магнат Уилям Хърст. Построено е през 1926 г. и е използвано като декор в „Кръстникът“. Целият комплекс се състои от шест сгради и има общо 29 спални, три басейна и киносалон.

Следват го два имота с еднаква офертна цена – 125 млн. долара. Единият е палат, също в Бевърли Хилс, чиято архитектура имитира двореца на Луи XIV във Версай, а другият – имение в стил Джеймс І, разположено върху 160 хил. кв. м в Гринуич, Кънектикът.

Деветцифрените оферти се допълват от имот на брега на езерото Тахо в Невада върху 850 декара със собствен залив срещу 100 млн. долара и от имота на Тръмп.

Накрая на класацията (в която влизат общо 10 имота) е ултрамодерното имение Portobello в Корона дел Мар, Калифорния, което се предлага срещу 75 млн. долара. Същото през 2006 г. беше второто най-скъпо жилище на пазара в страната. Макар че има осем спални и разполага с 2800 кв. м модерен интериор, без да броим частния плаж, имотът едва успява да влезе в тазгодишната селекция.

Списъкът е съставен на базата на публични оферти и консултации с брокери и оценители на имоти. В него не влизат имоти, в които цената се формира предимно от прилежащата земя.

Не са включени и т. нар. частни оферти, защото споразумения за тях се сключват тайно между страните. Има например слухове за такава сделка за имота на принц Бандар бин Султан от Саудитска Арабия в Аспен Колорадо, който струва 135 млн. долара. Имението стоеше на пазара около две години, но вече няма оферта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:34 | 09.09.22 г.
fallback